Експерти: Как ще продължат протестите, какъв е изходът от кризата?

Две месеца недоволство. Как ще продължат протестите и какъв е изходът от кризата? Темата коментираха пред NOVA политическият психолог проф. Антоанета Христова и политологът Кольо Колев.

Експерти: Как ще продължат протестите, какъв е изходът от кризата?

„Ако кажем нашата версия, това значи да заемем позиция. Притеснявам се, че в последно време анализаторите се превръщат в ярко знаме на една от двете страни, но това не внася полза за разбирането на процеса. Знам, че има война на интерпретации и всеки опитва да се присвои моралната позиция, която му дава правото да бъде моралния победител. Знам, че обществото е разделено ярко и причините не са тук и сега, а назад в историята”, смята проф. Христова.

„Голяма интерпретация е кой е народът?Едните казват, че властта е дадена от народа, за това ние ще защитим народа от тези, които го атакуват. Другите казват, че те са народа и искат промяна. Кое е вярно? Това се решава по един начин — избори ”, смята Кольо Колев.

Проф. Христова обясни, че легитимността се дефинира от избори, които сега са казали каква да е структурата на правителството. Делигитимност пък било тогава, когато сформираното управление не може да взима решения и да прокарва политика. Към дадения момент това не се случва, смята тя и изрази мнение, че се е експлоатира с понятието народ.

„Най-грубо са разделени на две задълбочени в своята емоция части. Изходът е избори, но не сега. Ние си говорим за ситуацията в България. Цялата ни история е битка на други сили, а ние винаги сме били по някакъв начин манипулирани от тях. Интересите на Балканите се преплитат, но никой не говори за това. Трябва да има историци и хора, които разбират от тези влияния. Както и да не ни е страх да говорим за това ”, смята политическият психолог.

Кольо Колев изрази противоположно мнение. Той смята, че всеки си има своите интереси, но това нямало отношение към изборите в България.

„Имаш създадена криза, напрежение, проблем с легитимността на властта и оспорване на нейното право да управлява. Това е нещото, което виждаме на площада. Стигнало се е до този тип напрежение, което трябва да бъде решено. Не виждам нищо неестествено, ненормално и нетипично да има предсрочни избори”, каза политологът.

Източник Nova.

Коментари:

Зареждане ...