Кой отрови Навални?

Степента на напрежение в света стигна до много високи нива

Обещах лошо лято, но есента е още по-лоша. Всъщност ставаше дума за икономически събития (за които ще говоря повече в понеделник), но политиката пое водеща роля, благодарение на историята за отравянето на Навални.

Кой отрови Навални?

Вече писах за редицата изненадващи съвпадения в тази история, които за мен напълно обхващат темата за вината на „кървавите гебни”* в нея. Първо, твърде пошло ли е, и второ, да се направи ли подарък на личните врагове на Путин от Демократическата партия на САЩ в последния ден на техния (както се оказа, неуспешен) конгрес? Болни ли са или какво? Но ако това е така, тогава трябва да потърсите други причини за такава специална операция.

Нека да разгледаме вариантите. Има няколко такива.

Първият е най-простият, самите американски демократи.

Разбира се, не сами. Те вече не могат да контролират безнаказано ЦРУ, а и Томск, затворен град по съветско време, не е най-удобното място за това. Но поддръжниците на демократите в ЦРУ си взаимодействат перфектно със Съвета за сигурност на Украйна (СБУ), Украйна все още не предава корупционната информация за Байдън и сина му. Но СБУ има силни и утвърдени агенти в Русия. И от старите бандеровци, които бяха заточени в Сибир през 40-те години, и от по-младите националисти, които се преселиха в новите центрове за добив на нефт в същия Сибир през 60-те — 70-те години (не забравяйте, един от центровете за обучение на нефтени работници в СССР беше Лвов) и от «демократите» от 90-те, като радостно подкрепящи всички «майдани».

Такива хора би могло да има сред онези, които са посрещали Навални и, най-важното, сред неговите сътрудници. Вярно е, че това изисква адекватен отговор от нашите специални служби, но само при едно условие — ако отравянето е строго доказано. И към това твърдение, както ще видим по-долу, също има въпроси. Е, тоест, ако признаем изявлението на немските специални служби за отравянето, тогава наказателното дело и арестите на извършителите трябва да бъдат задължителни.

Ако този вариант е верен, тогава временните съвпадения с конгреса на Демократическата партия на САЩ са разбираеми. Но съвпадението със събитията в Минск е най-вероятно случайно, особено след като пътуването на Навални най-вероятно е било договорено още преди изборите в Белорусия. Ако обаче конгресът на Демократическата партия на САЩ е бил специално насрочен така, че да съвпадне с пика на протестите в Минск (никой, надявам се, не се съмнява къде са били подготвени всички тези протести?), тогава всичко се вписва в една доста последователна картина.

Вариант втори, криминален. В контекста на изострянето на политическите противоречия в Русия някои сили са решили сериозно да ударят Путин и/или да се предпазят от конкретни проблеми. Навални (е, по-точно неговите информатори от руските специални служби) е открил там нещо, което би могло сериозно да засегне доста влиятелни хора. Които са тясно свързани с либералните групи от 90-те, които могат не просто силно да пострадат, но и реално да изчезнат не само от политическото, но и от елитното небе.

Тези сили не трябва да се търсят специално, те имат „чадъри“ от 90-те години, така че единственият въпрос е организацията. Те могат да бъдат намерени (ако бъде образувано наказателно дело), но не могат да бъдат наказани (засега?), тъй като за това е необходимо първо да лишим техните либерални покровители от елитния им статут. И ако тези хора могат да организират нещо като още един Хабаровск (доста правдоподобно предположение), тогава е ясно, че те не могат да бъдат докоснати, докато политическите въпроси не бъдат решени.

И освен това те биха могли да мислят, че подобна история ще удари силно Путин. Може би ще стане, или може би не (виж по-долу), тъй като в момента се решават много различни задачи и Путин играе важна роля в много от тях. Но едно е ясно: те няма да бъдат наказани директно за отравянето на Навални, сега това е невъзможно, а после няма им е до тях. Ако загубят политическата игра (най-вероятно), ще бъдат наказани за всички предишни престъпления, а ако победят … Победителите, както знаете, не ги съдят, тогава ще бъдат намерени най-надеждните свидетели, които уверено ще покажат, че Путин лично е излял „новичок“ в чая на Навални (не сте ли виждали репортажите от процеса срещу Михаил Ефремов?).

Третата посока е най-интересна. И мисълта за нея ми дойде, след като прочетох коментара на

Юрий Пронко в телеграм-канала на „Радио Аврора». Същността на тази мисъл е следната: преди година и половина Ангела Меркел заяви, че нейната задача е да изведе Германия до нивото на страните от политическата тежка категория, САЩ, Китай и Русия. Днес вече е ясно, че фокусът не е минал, а времето на «новата Ялта» бързо наближава. Така Путин обяви, че иска да говори на Общото събрание на ООН, трябва да се мисли, че ще говори за международната сигурност.

Меркел, както знаете, е лидерът на Западна Европа и Европейския съюз, единствената територия, където (едва не написах: „силите на Злото царуват абсолютно“) елитът на „Западния“ глобален проект (финансовите глобалисти) действат абсолютно свободно. И какво им е пречило, разполагайки с цялата информация от Омск, да подберат отрова, която може да бъде натикана на Навални в правилните дози. Целта е ясна: да се дезавуира Путин, да се укрепи либералният отбор в Русия и да се направи Путин зависим от Меркел (може да окаже натиск, а може и да отстъпи). Да се направи Путин основният лобист за участието на Меркел в „новата Ялта“. И как да го накараме да попадне в Германия? И да му добавим нещо друго, не чак толкова отровно. Като цяло, да бъде организирано мероприятие с два хода.

Разбира се, никой нищо не казал на самата Меркел, защо й е това. Но по време на обсъждането й бива поднесен съответният план и, като се вземе предвид нейният опит, той изцяло може да бъде изпълнен. Ако Путин се изплаши. Вярно е, че ако не се уплаши, тогава в максималния обем планът няма да премине. Но определено ще ограничи маневрата на организаторите на „новата Ялта“. Като цяло се оказва същата история като при Скрипалите: няма обективна информация, обектът на «отравянето» не е наличен, PR кампанията се развива по пълна програма.

Между другото, колко всякакви „блогъри» и „кривозащитници» се разтревожиха за тази история. Сякаш бяха специално подготвени. Никой от тях не пише за историята в Черна гора (чийто ръководител Джуканович е на поста си пет години по-дълго от Лукашенко), но тук те се разтревожиха. Неизбежно възниква подозрението, че към тях е натрупан някакъв размер на безвъзмездни средства. Обаче вече се отклоних.

Имайте предвид, че ако Путин се съпротивлява и европейската преса натисне (между другото, това изобщо не зависи от Меркел), тогава след тази история изобщо няма да има шансове за „европейски избор“ за Русия. Следователно, между другото, има и друга версия, напълно конспиративна, че Навални е бил отровен от китайците. За отслабване на либералната линия в Русия. Но няма да го обсъждам, няма данни и не се очакват. Важно е, че ако корените на цялата тази история растат именно от руските либерали, то те са си простреляли крака. Е, ако зависи от международните либерали, тогава нашите за тях са материал, който може да бъде изразходван.

По принцип аз, разбира се, не претендирам за разследване. Всичко по-горе може да се разглежда като правдоподобни разсъждения, които осигуряват някаква храна за ума. Подробностите ще разберем по-късно, но като цяло — цялата тази история с отравянето предполага, че степента на напрежение в света е достигнала много високи нива.

*“кървавите гебни“ – израз, който се употребява от псевдопатриотите и поклонниците на всичко чуждо за насмешка по адрес на либералите и привържениците на теориите на заговора; използва се за обозначаване на Федералната служба за сигурност като основен инструмент за запазване на кървавия тоталитарен режим от времето на СССР и до сега; в текста изразът е употребен в кавички и с ирония (бел. пр.)

Превод: М.Желязкова, Поглед инфо.

Коментари:

Зареждане ...