Путин няма да позволи възраждането на Османската империя

Путин, който е обезпокоен от желанието на Турция да възроди Османската империя и от сътрудничеството й с НАТО, иска да убеди Ердоган да се „обърне на Изток“, но ще успее ли? Какво може да предложи той на турския лидер? Има три възможности за развитие на събитията, пише авторът.

Превод от Rai Al Youm (Великобритания):

Путин няма да позволи възраждането на Османската империя

Президентът Путин работи за подобряване на икономическите, политическите и туристическите отношения с Турция, като по този начин насърчава турските чиновници да насочат вниманието си към Изтока. Това трябва да промени настоящия баланс на силите и в същото време да изостри противоречията в рамките на НАТО от една страна, както и между САЩ и Турция — от друга.

Ще успее ли президентът Путин да преодолее всички съществуващи препятствия и да постигне целта си?

Нима НАТО вече не се интересува от членството на Турция в алианса и сега Путин може свободно да направи крачка напред към промяна на баланса на силите на азиатския континент? Ще видим ли реална промяна в политиката на Анкара, въпреки настоящите противоречия в турското общество?

Всички членове на турското ръководство, независимо от техните политически и идеологически предпочитания, искат възраждането на Османската империя и полагат усилия за постигането на тази цел. В същото време турските постижения през последните две десетилетия красноречиво демонстрират желанието за реализиране на османския проект.

Турският президент ги използва понякога срещу НАТО, а понякога срещу Русия.

Въпреки това турските власти, въпреки присъщия им прагматизъм, не признават очевидното — Съединените американски щати, Европа и всички останали членове на НАТО няма да им позволят да възродят Османската империя, каквото и да им струва това.

Страните от НАТО предоставяха всяческа подкрепа и помощ на турците през годините, тъй като целта им беше да отслабят бившия Съветски съюз.

Това е добре известно на сегашното руско ръководство. Затова Русия се страхува от възраждането на Османската империя дори повече от американците и европейците.

С други думи, двете воюващи страни имат една обща цел — да осуетят турската мечта за възраждане на Османската империя — и работят за постигането й без да се координират помежду си.

От същото имат интерес и множество други държави, особено в арабския свят, защото те са били подчинени на османските владетели в продължение на векове.

Какво може да предложи руският лидер на турския президент, предвид желанието на последния да върне на страната славата на Османската империя?

Могат да се разграничат три сценария, които ще позволят на президента Путин да убеди турския си колега да се обърне на Изток и постепенно да се откаже от сътрудничеството си с НАТО.

Първият вариант е да се създаде източен алианс, който да включва азиатските държави. С негова помощ Ердоган гарантира решение на кюрдския проблем и териториалната цялост на турската държава. Този вариант предполага създаването на икономическа и политическа система, която да гарантира сигурността и стабилността на всички съюзници. С негова помощ президентът Ердоган ще може да си осигури пазарите в някои арабски страни за продажба на турски продукти и да контролира напълно моста между Азия и Европа.

Вторият вариант — подкрепа на опозицията вътре и извън Турция за установяване на отношения с местни и чуждестранни кюрдски сили, за да могат да се заплашат турците, подкрепяйки (от страна на Русия) на идеята за създаването на кюрдска държава. Ердоган ще се окаже в тупик, ако руснаците и американците се съгласят да подкрепят кюрдите, дори и само на думи. Турският лидер ще бъде принуден да действа бързо и да се сближи с Русия, особено след като напрежението между Анкара и Европейския съюз нарасна.

Третият вариант е участието на турския режим във войни на няколко фронта. Те могат да избухнат след засилването на войнствената реторика на Анкара с много съседни страни. Тогава турската държава ще се окаже в трудна ситуация и ще бъде уязвима за шантаж от всички страни, които искат да отслабят или унищожат нейното влияние, да не говорим за заплахи от опозиционни сили и нови фракции, създадени от видни лидери на Партията на справедливостта и развитието.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.raialyoum.com/index.php/%D9%85%D8%AD%D9%85%D8%AF-%D8%B9%D9%84%D9%8A-%D8%B4%D8%B9%D8%A8%D8%A7%D9%86-%D9%87%D9%84-%D8%B3%D9%8A%D9%86%D8%AC%D8%AD-%D8%A7%D9%84%D8%B1%D8%A6%D9%8A%D8%B3-%D8%A7%D9%84%D8%B1%D9%88%D8%B3%D9%8A-%D9%81/

Коментари:

Зареждане ...