«Надпреварата за плячката ни заведе в джунглата»

Публикуваме част от спомените на Костадин Чакъров, съветник на Тодор Живков и Людмила Живкова, по повод многократно пребоядисвалите се в годините на демокрацията български общественици.

"Надпреварата за плячката ни заведе в джунглата"

Автор: Костадин Чакъров

След почти 10-годишна денонощна и честна работа за възхода на българската култура Людмила Живкова разбра, че е останала сама. Малко хора й бяха повярвали и вървяха с нея. Много горчиви размисли и думи чух от нея и за българската интелигенция.

Тя искаше да създаде интелигенция от жертвоготовни апостоли. Разбра, че с малки изключения тази интелигенция е готова всеки момент на предателство. Людмила Живкова го разбра и си призна с горчивина, че е претърпяла пълно поражение.

Като всяка амбициозна жена, тя не можеше да си го прости и това вероятно я доближи още повече до трагичната развръзка на нейния драматичен живот. Слава Богу, че не доживя 10 ноември, за да види как тази интелигенция, на която тя така вдъхновено вярваше, сега сама се търкаляше по паветата и в праха пред новите победители.

Не им стигна памет, за да си дадат сметка кой създаде повечето от тях, кой създаде базата във Виена, в Париж, центровете в Индия и Мексико, кой създаде фондове за подпомагане ежегодните премии и награди, биеналета, фестивалите и т.н.

Сега всичко това се отне с една магическа дума – “пазар”. И всички отново се строиха чинно…Като у Маяковски:

“Кой крачи там с десния – леви, леви!” А сега – “Десни, десни!”

В крайна сметка, както са казали древните мъдреци – всеки е ковач на собствената си съдба. Всеки да потърси вината в себе си, защото подлостта, лицемерието и егоизмът, които избуяха у нас, дойдоха след надпреварата за плячката, която ни заведе в джунглата, където човек за човека наистина стана вълк.

Няма неправда за този, който сам я пожелава.

«Спомням си как Юлия Берберян се срещна лично с Тодор Живков и поиска той да й реши жилищния проблем. Семейството й имаше един тристаен апартамент, който явно им беше недостатъчен. С личната намеса на Живков Юлия Берберян получи още два тристайни апартамента. И досега ми е пред очите с какви пируети излезе тя от кабинета на партийния ръководител и какви дитирамби сипеше по негов адрес…» 

Костадин Чакъров

Припомняме, че Юлия Берберян по време на протестите на «умните и красивите» заяви, че «протестира за по-добър живот».

Понастоящем вече антикомунистката Юлия Берберян изразява следната позоция:

"Надпреварата за плячката ни заведе в джунглата"

Този, някога човек, се е превърнала във вампир.
Флуидите ме обхванаха дори през тв екрана. Флуиди от злоба, жестокост, назидателност. Този не е човек. Чудовище. Франкенщайн. Спасява кожата. Мами. Заблуждава. А по същество конкретните идеи за промяна са глупост. Протестите трябва да продължат. Този сикаджия прост, ще пише конституция. Мръсника в затвора, а и тези около него. Дава акъл за конституция. Той прост като боб. Боже. Боже. С какво сме заслужили

 

Коментари:

Зареждане ...