Foreign Policy: Китай обигра САЩ по американски правила

15 август 2020-Нюз Фронт.

Пандемията на коронавируса даде на Китай рядка възможност да демонстрира предимствата на авторитарното управление във време, когато САЩ с тяхната демокрация се оказаха в затруднително положение, пише американското списание «Foreign Policy».

Изданието обръщат внимание на това как Пекин се укрепва на световната арена. Той прокарва китайски граждани на позиции в ООН и други международни организации. За разлика от САЩ, които дължат на ООН над 1 милиард долара неплатени вноски, Китай плаща сметките си навреме и в пълен размер.

Foreign Policy: Китай обигра САЩ по американски правила

„Пандемията предостави на Китай рядка възможност да демонстрира предполагаемите преимущества от авторитарното управление в момент, когато най-водещата демократична нация в света се оказа в затруднително положение, президентът на САЩ Доналд Тръмп се опитва да се оттегли от международния ред, който Америка изгради, за да управлява света“, се казва в статията.

ООН се превърна в надеждна платформа за Китай, която вече показа, че е готова да се подчини на всякакви мощни сили, „колкото и зле да се държат“.
В тази връзка Пекин активно насърчава китайските граждани в Организацията на обединените нации.

Миналото лято той дори надхитри Вашингтон, като назначи мъж на челната позиция в Продоволствената и селскостопанска организация.

Според доклада на ООН за демографските данни на персонала, 612 китайци и само 460 американци са преминали стажове в организацията през 2018 година.

След края на студената война Китай постепенно разширява ролята си в ООН, изпращайки войници в мироопазващи мисии, когато САЩ намаляват участието си.
Китай днес има повече сини каски от всеки от останалите четирима постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН.

Но доскоро Китай не използваше този ресурс, оставяйки САЩ, Великобритания и Франция да определят приоритетите за сигурност на ООН.
Когато КНР бе оглавена от Си Дзинпин, републиката започва да играе по-напориста роля.
Китай използва правото си на вето на Съвета си за сигурност 10 пъти от 2011 година, обединявайки силите си с Русия, за да блокира поредица от резолюции относно Сирия.

Така Китай превъзхожда САЩ според американските правила. Той дори успя да стане основен партньор за развитие на повечето страни в Азия, Африка и Латинска Америка. Сега всички започват да разбират какво могут да струват изпълнения срещу КНР.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...