The Guardian призовава Европа да подкрепи белоруските протести

14 август 2020-Нюз Фронт.

„Подкрепата на беларуската опозиция е морално задължение на цяла Европа“

Британският всекидневник, описвайки събитията в Беларус, отбелязва, че населението на страната е възмутено след президентските избори, следователно Западът трябва да прояви активна солидарност с исканията на опозицията.

Солидарността в разбирането на The Guardian е по-строги санкции, които Европа по невнимание смекчи не толкова отдавна, което беше грешка.

Изданието цитира бившия британски посланик в Беларус Найджъл Гулд-Дейвис, който, коментирайки протестите, обхванали страната, ги нарече „последната фаза на голямото преструктуриране на европейската политика, започнало през 1989 година.

 

„Когато демокрацията беше създадена в Източна Европа преди 30 години, Беларус пое по друг път. И едва сега хватката на Лукашенко отслабва на фона на протестите след поредните фалшифицирани избори, ”-се посочва в редакционен материал на The Guardian, като авторите нито за миг не се съмняват, че изборите са били фалшифицирани.

 

The Guardian призовава Европа да подкрепи белоруските протести

 

Изданието счита за основен аргумент фактът, че съперничката на Александър Лукашенко Светлана Тихановская, която според Централната избирателна комисия получи едва 10% от гласовете, събира големи митинги — „най-големите от времената на Съветския съюз“.
Изданието се позовава на правозащитници, които твърдят, че поне две хиляди души са били арестувани по време на предизборната кампания, включително членове на екипа на Тихановская.

 

Единствено президентът на Русия Владимир Путин поздрави Александър Лукашенко за победата му на изборите, уверява изданието, забравяйки като минимум за Китай и Казахстан.

И The Guardian обяснява това с факта, че Русия просто не иска да вижда вълнения на границата си.

Междувременно Лукашенко продължава да потушава протестите в страната си със сила, посочват от изданието.
Според мнението на редакцията на известен британски вестник, по-нататъшните действия на Лукашенко ще зависят от това как се държи Западът и в частност Европа, която направи непростима грешка преди няколко години, като облекчи санкциите срещу беларуските власти.
Тогава европейските политици увериха, че облекчаването на санкциите ще насочи Лукашенко «по правилния европейски път и ще го отчужди от Русия», но това не се случи. Затова сега било вече време за поправяне на грешките

Напомняме, че след избухването на орханизирани протестни акции, които започнаха в нощта след изборите за президент ( 9 август) победителят Александър Лукашенко, посочи Чехия, като една от страните, които стоят зад организацията на провокациите в Беларус.

Президентът на Република Беларус Александър Лукашенко заяви, че протестите в градовете на страната са управлявани от
от чужбина.
Според него обажданията към лидерите на протестите са идвали от Чехия, Полша и Великобритания.

Прекъсванията на комуникацията и прекъсванията  на Интернет също са се инициирали от чужбина.

 

 

Продължаваме да следим темата, очаквайте подробности в развитие.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...