Сенатор Алексей Пушков: Планът на ЕС за Беларус почти буквално повтаря схемата на държавния преврат в Украйна

14 август 2020-Нюз Фронт.

Планът на Европейския съюз за постепенно отстраняване на Лукашенно изтече в медиите.

Руският сенатор Алексей Пушков коментира съобщения в медиите за съществуването на определен план, който ЕС иска да предложи за да «урегулира » ситуацията в Беларус.

 

Сенатор Алексей Пушков: Планът на ЕС за Беларус почти буквално повтаря схемата на  държавния преврат в Украйна

Основните точки на плана са:

Налагане на санкции срещу Беларус и Лукашенко

Предложението към Лукашенко за създаване на така наречен Национален помирителен съвет (името може да е различно), в който ще бъдат включени представители на правителството и протестното движение.

Прехвърляне на Националния помирителен съвет функцията за мирно и последователно прехвърляне на властта на «народа», което означава както Тихановская, така и лидерите на протестните формирования.

Осигуряване на Лукашенко, ако той е съгласен с плана, временен имунитет, който не осигурява защита от по-нататъшно съдебно преследване.

Изпращане на депутати и съветници от ЕС в републиката, които ще помогнат за разрешаването на ситуацията.

Създаване на европейски фонд за Беларус и предлагане на заеми за работа, свързана с реформата на властите.

„Планът на ЕС, ако е такъв, а е много вероятно, изглежда като почти дословно повторение на схемата на украинския преврат и отстраняването на Янукович от властта.

Подобно споразумение беше подписано през февруари 2014 година от Янукович с опозицията в Киев под ГАРАНЦИИТЕ на външните министри на три държави от ЕС и по тяхна инициатива. Целта на плана е летимизирането на опозицията и признаването й като сила, претендираща за власт или участие във властта.

По-нататък, вижте какво се случи с Янукович с непременнното измиване на ръцете от западни партньори и препратки към „революция, която има свои собствени закони“.

Трудно е да си представим, че Лукашенко ще приеме този план: няма да може да се измъкне от тези лапи. Друг въпрос е дали той изобщо има избор «, — коментира Сенатор Пушков

 

Претести след избрите в Минск и други градове

Хиляди излязоха на улиците на Минск и други градове след затварянето на избирателните секции предната вечер.
Сблъсъци между протестиращите и полицията започнаха в Минск. Основните събития се състояха на проспект «Победители» близо до стелата «Минск — град герой».

Според различни оценки там са се събрали до 5000 жители на столицата. Полицията се опита да задържа активистите, но срещна съпротива. Служители на сигурността използваха светошумови гранати срещу провокаторите в Минск.
Сблъсъци с полицаи се случиха и в Брест, Витебск и Могилев.

 

Александур Лукашенко заяви, че безредиците в Беларус в деня на изборите са организирани отвън, «една от линиите на кукловодите е Чехия».

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...