Проучване: Три четвърти от работниците сменят работното си място, заради ниското заплащане

Три четвърти от заетите у нас сменят работното си място, заради ниския размер на възнагражденията, показва проучване на трудовия пазар, извършено от Българската търговско-промишлена палата и Института по философия и социология на БАН. Анализът на данните ще бъде представен днес.

Проучване: Три четвърти от работниците сменят работното си място, заради ниското заплащане

Текучеството на работна сила е най-голямо при ниско квалифицирания труд в сектори като:

«Преработващата промишленост, строителството, хотелиерство и ресторантьорство, транспорта също, в търговията виждаме, че има такова текучество. Тенденцията трудно се обръща», казва председателят на Търговско-промишлената палата Цветан Симеонов.

Най-често причина за доброволно напускане на работа е ниската заплата в 73% от случаите, но не са за подценяване и останалите фактори, коментира Камелия Петкова от Института по философия и социология на БАН:

«Стресът на работното място се очертава като водеща причина за доброволно напускане. Друга причина — авторитарно ръководство и несправедливото признание на приноса на работника и не на последно място — лошото отношение от страна на ръководителя също се очертава като водещ мотив за напускане».

Проучването е проведено сред 2 460 работещи българи, 750 работодатели, бизнес организации и 250 бюра по труда.

Репортаж на Наталия Ганчовска в предаването »Преди всички»

Коментари:

Зареждане ...