Протестите в Беларус: стремеж към промяна или опит за цветна революция?

Протестите в Беларус: стремеж към промяна или опит за цветна революция?

В ситуацията с протестите, които избухнаха в Беларус, САЩ традиционно заемат страната на опозицията. Техният аргумент е, че изборите не са били „свободни и честни“.

Протестите в Беларус: стремеж към промяна или опит за цветна революция?

Европейският съюз не изключи предприемането на мерки срещу „виновните за наблюдаваните актове на насилие, необоснованите арести и фалшифицирането на изборните резултати“: според литовския външен министър Линас Линкявичус в Европейския съюз се провеждат консултации относно отговора на беларуските власти по повод злоупотребата с власт от силите за сигурност.

Освен това, след призива на Полша да организира извънредна среща на високо равнище, в петък се планира видеоконференция, по време на която външните министри на ЕС ще обсъдят настоящото състояние на нещата в Беларус.

Един от най-актуалните въпроси, които вълнуват целия свят сега, е следният: възможна ли е цветна революция в Беларус?

Много експерти твърдят, че Западът, по-специално САЩ, упражняват незаконни действия и очевиден външен натиск върху източноевропейската република.

Николя Дуик, бивш френски депутат, който ръководеше парламентарната група за приятелство с Беларус, сподели пред Радио Спутник, че Западът трябва да се въздържи от разпалването на цветна революция в Беларус и да остави страната сама да се справи с предизборните вълнения.

„Що се отнася до призивите на някои държави от ЕС да се намесят: ЕС трябва да установи контакт с Русия и да стои далеч от вътрешните работи на суверенната държава. Освен това Западът трябва да избягва прекомерно активната реакция и да се откаже от опитите за намеса — може би от страна на Агенцията за национална за сигурност.

Действията на Държавния департамент очевидно са насочени към предизвикване на нова цветна революция“.

 

Според екс-депутата републиканец събитията в Беларус най-вероятно са „смесица от желанието за някои промени и възможни манипулации отвън“.

Забележителна е статията на Лукас Лейроз, изследовател по международно право във Федералния университет в Рио де Жанейро, в която той повдига темата за вероятността от промяна на режима чрез цветна революция в Република Беларус. Той отбелязва силния акцент на западните медии върху „ужасяващия диктатор“, суровата реакция на държавните структури в отговор на действията на „мирните демонстранти“.

 

Истината обаче се крие във факта, че ситуацията е много по-сложна и това не е просто конфликт между диктатура и демокрация, а истински геополитически сблъсък.

Лукашенко обвини Полша, Чехия и Великобритания, че координират протестните акции в Беларус. От своя страна полското правителство отрече твърденията за участие в протестите, като заяви, че те са неоснователни и необосновани. Обединеното кралство и Чехия все още не са коментирали сериозните обвинения. Подобно на Полша, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен определи вълненията в Минск като «брутална разправа с мирните демонстранти»

Що се отнася до ситуацията със задържането на тридесет руски граждани, за които се твърди, че са пристигнали с цел дестабилизиране на обществения ред, неотдавнашно журналистическо разследване показа, че тези хора са жертва на скрита операция на украинското разузнаване, чиято цел е била именно дестабилизацията на отношенията между Москва и Минск.

 

Въпреки това, един факт, който изглежда игнориран от всички анализатори, коментиращи този случай, е, че Западът отдавна се интересува от държавен преврат в Беларус. Западните политици и учени обикновено наричат ​​Лукашенко „последния диктатор в Европа“.

Политиката на Лукашенко предизвиква неодобрението на целия Запад. Той е особено загрижен за историческите връзки между Беларус и Русия.

Съединените щати виждат в съюза между двете страни огромна заплаха за западната стратегия по отношение на Европа.

През 2019 г. един от най-големите западни мозъчни тръстове, Корпорацията RAND, публикува документ, който предоставя доказателства за опитите за политическа дестабилизация на Беларус чрез цветна революция или чрез подобни средства, с изричната цел да нанесе стратегически удар срещу Русия.

Западните стратези — американски и европейски — считат за важно да се неутрализира Минск, за да се продължи напред с програмата за отслабването на Русия. Важно е да се отбележи, че публикацията предлага да не се организира незабавно цветна революция, а първо да се проведе политика на мек натиск: да се предложи финансова подкрепа на Беларус, опитвайки се да се насърчи прекъсването на отношенията с Москва чрез дипломатически средства. Така че в момента, най-вероятно, сценарият на цветна революция ще бъде насърчен в Беларус, за да се превърне страната в „нова Украйна“.

Италианската комунистическа партия направи изявление, което гласи следното:

„В момента в Беларус се провеждат протестни акции от онези, които не искат да приемат изборните резултати, които говорят за победата на Лукашенко с подкрепата на 80% от белоруския народ.

Това е явен опит за подривна дейност от страна на ръководените от САЩ/ЕС/ НАТО, които не искат да уважават волята на народа.

Както се случи в Украйна с Евромайдана през 2014 г., довел до фашисткия преврат в центъра на Европа, и в Беларус се правят опити за дестабилизиране на страната чрез подкрепата на протестите отвън.

Беларус има най-висок доход на глава от населението сред бившите съветски републики, растяща икономика и гарантирани от държавата услуги. Но основните медии, отразяващи новините за протестите в Минск, искат да вярваме, че беларусите предпочитат да станат новата Украйна, разчитайки на десницата, неонацистите и проевропейската опозиция».

Заместник-министърът на външните работи на Русия Мария Захарова също отбеляза безпрецедентния натиск и очевидността на чуждестранната намеса, като заяви, че „има ясни опити за външно вмешателство в делата на суверенна държава с цел разцепване на обществото и дестабилизиране на ситуацията, използването на такива методи вече е наблюдавано в други страни“.

Белоруският експерт, директор на общественото сдружение „Център за изследвания на външната политика и сигурността” Денис Буконкин, от своя страна е убеден, че ЕС лобира за промяна на режима в Беларус с всякакви средства и открито демонстрира това.

Заплахата от налагане на европейски санкции на Беларус е малко вероятно да окаже силно отрицателно въздействие върху политическата ситуация в републиката, но несъмнено ще отхвърли назад всички постижения, постигнати от правителството в диалог с Европейския съюз и САЩ.
Автор: Полина Бобко

Петя Паликрушева, превод и редакция

Коментари:

Зареждане ...