Методи Андреев: ГЕРБ се превърна в символ на корупцията

Управляващата партия ГЕРБ се е превърнала в символ на корупцията. Корупцията обяснява всички негативни явления, които избуяват сега. Тази корупция е пандемична в България, тя се е превърнала в символ на управлението.

Методи Андреев: ГЕРБ се превърна в символ на корупцията

Това каза пред БНР доц. Методи Андреев — бивш председател на Комисията по досиетата, бивш депутат от ГЕРБ и настоящ преподавател в Университета по архитектура, строителство и градоустройство и член на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

«Обществените поръчки в България не се печелят, те се раздават», коментира Андреев, според когото премиерът Бойко Борисов е създал администрация, която раздава обществени поръчки и създава «изключително сериозна корупционна обстановка».

Ролята на строителната олигархия Методи Андреев вижда в това «да препира едни пари», да използва част от европейските програми и да връща част от тези пари «под формата на комисионни на политически фактори».

Трябват ни и магистрали, и тротоари, заяви той по повод призива на бившия финансов министър по-големите обществените поръчки да се раздробят на по-малки, за да има повече заетост в кризата. Проблемът, според Андреев, е как се контролира изразходването на средствата и как се реализират обществените поръчки.

В България има 20-30 големи фирми, които се явяват на всички обществени поръчки в строителството. Те са известни с близостта си към властта и много често тези големи фирми не си изплащат задълженията към по-малките и средни фирми подизпълнители, допълни бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев.

Финансовата зависимост на проектанта от строителя ограничава свободата на проектанта и в повечето случаи това не е в интерес на строежа. Водещата роля на строителя в процеса му дава възможност да си избира лоялен проектант, който често няма опит и квалификация, а това е сред причините за некачествено изпълнение. Като се добави формалният надзор, резултатът е лошо качество на строежите, съчетано с високи, корупционни нива на цените, обясни Методи Андреев.

Коментари:

Зареждане ...