Латвия жертва икономиката си заради белоруската опозиция

14 август 2020-Нюз Фронт.

„Президентът на Латвия жертва икономическите интереси на страната, за да угоди на„ западните партньори “

Латвия се присъедини към седем европейски държави, за да подпише съвместно обръщение към президента на Беларус Александър Лукашенко.

 

Латвия жертва икономиката си заради белоруската опозиция

Въпреки факта, че до последно в Рига нямаха намерения да развалят отношенията с Минск и дори влязоха в конфликт с Вилнюс, отказвайки да подкрепят блокадата на електроенергия, получена за БелАЕЦ, с надеждата да получават товари от Беларус до своите пристанища.

Освен това посещението на Лукашенко в Латвия беше планирано за есента.

Сега Латвия, заедно със седем европейски държави, заяви, че се съмнява в легитимността на проведените президентски избори и поиска белоруските власти спешно да започнат преговори с опозицията.

Според мнението на латвийския политолог, председател на политическия съвет на партията на Латвийския център Нормунд Гростинс, балтийските страни се противопоставиха на Лукашенко само защото са получили такава директива.

 

Те вече бяха получили тази инструкция предварително, нещо като пожелание от голям съюзник да не подкрепят резултатите от изборите в Беларус.
Това е въпреки факта, че Министерството на външните работи на Латвия вече се е договорило за посещението на Александър Лукашенко в Рига за септември.
И в бъдеще балтийските страни ще се ръководят от този въпрос от Европа и САЩ, въпреки факта, че това противоречи на икономическите интереси на страната.
Латвия си е поставила задачата да преориентира беларуските товари към пристанищата Вентспилс и Рига. И сега се оказва, че всичко това е отменено заради борбата за „демократизация“ на Беларус “- коментира политологът в интервю за изданието RuBaltic.ru

Той подчерта, че президентът на Латвия Егилс Левитс вече е пожертвал икономическите интереси на страната в името на «западните партньори».

Освен това самите латвийци се противопоставиха на идеята Рига да се намесва във вътрешните работи на Беларус.

Социалните мрежи са пълни с възмутени коментари, в които се напомня на президена : в Латвия населението като цяло е лишено от правото да избира своя президент — той се избира от парламента, което е много «демократично».

Освен това хората добре знаят, че конфронтацията с Минск ще доведе не само до икономически загуби, но и до реалната смърт на латвийските пристанища — имаше само една надежда да бъдат спасени с помощта на беларуски товари, сега тази надежда я няма.
Обикновените латвийци не разбират защо се прави всичко това, каза Нормунд Гростинс.

Стана ясна стратегията на Европейския съюз и Държавния департамент на САЩ във връзка с „режима на Лукашенко“.

САЩ и ЕС не признават резултатите от изборите.

От президента на Беларус ще се изисква да проведе «диалог с демократичната опозиция». Светлана Тихановская трябва да стане „марката на Беларуското въстание“ до седмица.

И по сценарияТихановская ще бъде развъртяна на «втория тур на изборите». Тихановская срещу „диктатора“. Ако Лукашенко се срещне с нея, той ще попадне в капан и ще признае „субективността на избора на нацията“. Традиционни средства за натиск: санкции, заплаха от пълна изолация, активиране на агенти на влияние, „свещени жертви“ и „масови протести“.

 

Продължаваме да следим темата, очаквайте подробности в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...