Google не е Google: корпорацията нагло избягва да отговаря на въпроса за блокирането на руски медии

14 август 2020-Нюз Фронт.

Представителството на Google в Москва, не желаейки да отговори на въпроса за блокирането на руските информационни ресурси, заяви, че уж няма нищо общо с американската корпорация.

Това беше обявено в четвъртък, 13 август, в Съвета за развитие на гражданското общество и правата на човека при президента на Русия.

Както е известно, Google се намесва в работата на медиите, които разпространяват информация в противоречие с интересите на Съединените щати.

 

Google не е Google: корпорацията нагло избягва да отговаря  на въпроса за блокирането на руски медии

По-специално това се наблюдава при видео хостинга YouTube, който също е собственост на Google. По-рано администрацията на YouTube блокира канала наинформационна агенция News Front без да посочва причина.
Каналите на чуждестранни ни редакции също бяха премахнати.

Представителите на Съвета съставиха жалба с молба да коментират ситуацията с блокирането на руските средства за масова информация.
Писмото беше адресирано до Дейвид Снедън. През февруари тази година той оглави руския офис на Google.
Отговорът му беше неочакван.
Снедон твърди, че Google ООО „не е представителство на Google LLC в Русия, а самата компания няма клонове и представителства в страната“.
Ръководителят на Съвета по правата на човека Валерия Фадеева нарече ситуацията странна, тъй като дори в уебсайта на Google, в секцията за компанията, Google ООО е посочен като офис на американска корпорация в Москва.

„И когато се свързваме с посочения адрес, ни се казва, че google.ru няма нищо общо с американска компания.
Знаем, че този офис води делата на Google, общува широко с експерти и юристи, но отказа да се свърже с защитниците на правата на човека. Жалко е, че в посока защита на правата на руските медии от немотивирано блокиране, човек трябва да извърви такъв труден път и, ако има офис в Русия, да пише на Америка “, заяви Фадеева.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...