ЕС трябва да наложи нови санкции срещу Беларус — главата на ЕК

14 август 2020-Нюз Фронт.

Европейската кампания по осъществяването на «Картофен майдан» е в пълен ход. Призиви за жестоки санкции звучат на различни тоналности, но с една цел- свалянето на «режима на Лукашенко» и поставяне на Тихановская.

 

 

„Нуждаем се от допълнителни санкции срещу тези, които нарушават демократичните ценности или злоупотребяват с правата на човека в Беларус“, написа ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 

ЕС трябва да наложи нови санкции срещу Беларус - главата на ЕК

„Уверена съм, че днешната дискусия от външните министри на ЕС ще демонстрира нашата силна подкрепа за правата на хората в Беларус на основните свободи и демокрация“, добави тя.

 

„Подкрепата на беларуската опозиция е морално задължение на цяла Европа“- подгряват и от изданието The Guardian.

Изданието счита за основен аргумент фактът, че съперничката на Александър Лукашенко Светлана Тихановская, която според Централната избирателна комисия получи едва 10% от гласовете, събира големи митинги — „най-големите от времената на Съветския съюз“.
Изданието се позовава на правозащитници, които твърдят, че поне две хиляди души са били арестувани по време на предизборната кампания, включително членове на екипа на Тихановская.

Напомняме, че след избухването на орханизирани протестни акции, които започнаха в нощта след изборите за президент ( 9 август) победителят Александър Лукашенко, посочи Чехия, като една от страните, които стоят зад организацията на провокациите в Беларус.

Президентът на Република Беларус Александър Лукашенко заяви, че протестите в градовете на страната са управлявани от
от чужбина.
Според него обажданията към лидерите на протестите са идвали от Чехия, Полша и Великобритания.

Прекъсванията на комуникацията и прекъсванията  на Интернет също са се инициирали от чужбина.

 

 

Продължаваме да следим темата, очаквайте подробности в развитие.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...