Беларус: «Протестите не са спонтанни, ръководят ги специално обучени хора»

Следственият комитет на Беларус заяви, че масовите безредици в страната се координират от специално обучени хора. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на съобщението на ведомството.

Беларус: "Протестите не са спонтанни, ръководят ги специално обучени хора"

«По данни на следствието, масовите безредици в страната не са възникнали спонтанно — действията на гражданите са били координирани, специално обучени лица са отговорни за тях», заявиха от СК.

От учреждението добавиха, че в момента се установява самоличността на координаторите на масовите безредици в Минск.

Следователите са проучили кадрите за видеонаблюдение и са стигнали до заключението, че „координаторите професионално са организирали тълпата и са призовавали гражданите към активни действия“.

Установено е също, че в тълпата е имало „провокатори, които подстрекаваха участниците към насилие над служителите на органите на вътрешните работи“.

Протестиращите искат повторно преброяване на резултатите от гласуването, освобождаване на политическите затворници и оставката на президента на страната Александър Лукашенко.

По-рано съобщихме, че в Беларус през изминалото денонощие са задържани над две хиляди души. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на Министерството на вътрешните работи на републиката.

Министерството отбелязва, че на 10 август различни ресурси в Интернет са публикували призиви за събиране в централната част на населените места на страната, за да участват в протестите, затова Министерството на вътрешните работи е предприело «необходимите мерки за защита на реда и осигуряването на обществена безопасност».

«Общо над 2 хиляди души бяха задържани в цялата страна, включително за участие в неразрешени масови мероприятия», се казва в съобщението.

Най-масовите събирания на граждани са регистрирани в Минск, Брест, Могилев и Новополоцк.
Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...