Политолог: Основните печеливши от протеста ще са «Демократична България» и Слави Трифонов

Да не си представяме, че протестът ще прелее в някаква огромна политическа енергия, която ще премаже цялата политическа и партийна система и ще промени всичко революционно. Следващото Народно събрание, когато и да се проведат избори за него, ще бъде различно, но няма да бъде революционно различно.

Политолог: Основните печеливши от протеста ще са "Демократична България" и Слави Трифонов

Това каза политологът от изследователски център «Тренд» Димитър Ганев пред БНР.

Според него политическата енергия на протеста ще се излее в определени посоки — най-вече към партията на Слави Трифонов и към «Демократична България». Според него те са основните печеливши от протестните нагласи.

Мнозина одобряват и подкрепят този протест, макар да си стоят вкъщи, смята политологът.

«Огромната дилема, която стои пред Борисов за оставка, не е свързана само с този протест. Борисов си дава ясна сметка за едно — перспективата редовни избори е много лоша за него по социално-икономически причини. Ноември, декември, януари, февруари ще се сблъскаме челно с последствията от коронавируса», смята Ганев.

Оставката не означава непременно предсрочни избори. Те не се задължителни, ако премиерът подаде оставка, уточни политологът.

«Той е в оставка на полусъединител. Днес може да вижда ситуацията по-добре като оставка, а утре — по по-различен начин», коментира Ганев.

По думите му мащабът на кризата (от коронавируса — б. р.), ще е по-голям от този, който беше 2008-2009 година, по-голям от Голямата депресия.

«Сега коланът се отпуска здраво и се раздават много пари, за да се тушират социални напрежения, които е въпрос на месеци да избуят на повърхността», коментира Ганев.

Според политолога заканата на протестиращите да блокират не кръстовища, а институции е опит да се запази пулса, жизнеността на протеста. Лидерите на протеста се опасяват да не се получи това от 2013 година — от масово и мащабно, събитието постепенно да се превърне във фоново, изтъкна Ганев.

Той разтълкува, че твърдият електорат на ГЕРБ не разбира ценностните искания на сегашните протестиращи на жълтите павета. За това оказват натиск върху премиера — «няма да се даваме на Радев и на джендърите», посочи още Димитър Ганев.

Комуникационния талант на Борисов никой не го поставя под съмнение.

«Голяма част от хората чувстват представителство чрез този човек. Не чрез ГЕРБ, а чрез него», смята Ганев.

Според него липсата на силна и отчетлива алтернатива на управлението, което е допринесло за дългото оставане на Бойко Борисов на власт.

«Защото когато поставиш дилемата «Борисов или Корнелия Нинова», изборът на много хора става лесен», категоричен е политологът.

Според него сега няма да има директно дилема «той или той«, защото за разлика от 2013 г., когато битката е била ясна:

«ГЕРБ или БСП», този път «има много субекти, които имат жизненост в себе си», смята Димитър Ганев.

Коментари:

Зареждане ...