Литва: Заинтересувани сме в смяната на властта в Беларус

12 август 2020-Нюз Фронт.

Протестните акции в Беларус не се организират отвън, ясно е, че това е спонтанен процес — заяви външният министър на Литва. А на въпрос заинтересувана ли е страната в политическата криза в Беларус, политикът коментира, че Литва де-факто работи с ръководството.

Литва и Полша са заинтересувани в политическата криза в Беларус и се опитват да включат в това възможно най-много страни от ЕС, каза Семьон Уралов, политолог, главен редактор на портала Sonar-2050.

Президентът на Литва Гитанас Науседа заяви, че Европейският съюз трябва да обсъди санкции срещу Беларус в отговор на репресиите на властите срещу опозицията.

 

Литва: Заинтересувани сме в смяната на властта в Беларус

«Сега виждаме и загинали, и ранени. Виждаме няколко хиляди хора, които са затворени или съдбата им е неизвестна. Не можем да си затворим очите за това», заяви държавният глава

Според думите на литовкия президент сътрудничеството между Литва и беларуските власти ще зависи от положението с правата на човека.

«Полша и Литва провеждат синхронна политика, чийто смисъл е да привлече колкото се може повече страни от ЕС в белоруската криза.

Варшава и Вилнюс бяха основният източник на подривни действия срещу Беларус и срещу нейния съюз с Русия.
Политическата криза в която се оказа Беларус до голяма степен е ръкотворна, и «ръцете» растат именно от там», каза политологът Семен Уралов пред Sputnik Latvia.

 

Напомняме, че на 9 август когато се провеждаха президентските избори в Беларус, които за 6 път бяха спечелени от Александър Лукашенко с над 80% като по поръчка започнаха протести и безредици.

Президентът на Република Беларус Александър Лукашенко заяви, че протестите в градовете на страната са управлявани от
от чужбина.
Според него обажданията към лидерите на протестите са идвали от Чехия, Полша и Великобритания.

Прекъсванията на комуникацията и прекъсванията  на Интернет също са се инициирали от чужбина.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...