ЕС може да обмисли въвеждането на нови санкции срещу Беларус

10 август 2020-Нюз Фронт.

Европейският съюз може да обмисли въвеждането на нови санкции срещу Беларус. Това заяви по време на прес-конференция в понеделник ръководителят на полското външно министерство Яцек Чапутович, когато отговаря на въпрос за възможната реакция на ЕС на събитията в Беларус в денят на изборите.

Според него «в Минск всичко зависи от развитието на ситуацията и действията на властите».

 

ЕС може да обмисли въвеждането на нови санкции срещу Беларус

«Санкциите ще бъдат един от вариантите, които трябва да бъдат разгледани», каза полският министър, като изрази надежда, че до подобен сценарий няма да стигне.

«Вярвам и се надявам беларуските власти да предприемат стъпки и да разсеят съмненията [относно справедливостта на изборите и последвалите събития]», каза Чапутович.

Както съобщи министъра, той е поискал да се постави на обсъждане ситуацията в Беларус след изборите от Съвета на МВнР на ЕС.

 

Президентът на Република Беларус Александър Лукашенко заяви, че протестите в градовете на страната са управлявани от
от чужбина.
Според него обажданията към лидерите на протестите са идвали от Чехия, Полша и Великобритания.

Прекъсванията на комуникацията и прекъсванията  на Интернет също са се инициирали от чужбина.

Действащият президент на Беларус Александър Лукашенко спечели 80,23 процента от гласовете, основният му съперник Светлана Тихановская — 9,9 процента, съобщи Централната избирателна комисия.

Централната избирателна комисия на Беларус обяви официалните предварителни резултати от президентските избори, проведени на 9 август.

Стана ясна стратегията на Европейския съюз и Държавния департамент на САЩ във връзка с „режима на Лукашенко“.

САЩ и ЕС не признават резултатите от изборите.

От президента на Беларус ще се изисква да проведе «диалог с демократичната опозиция». Светлана Тихановская трябва да стане „марката на Беларуското въстание“ до седмица.

И по сценарияТихановская ще бъде развъртяна на «втория тур на изборите». Тихановская срещу „диктатора“. Ако Лукашенко се срещне с нея, той ще попадне в капан и ще признае „субективността на избора на нацията“. Традиционни средства за натиск: санкции, заплаха от пълна изолация, активиране на агенти на влияние, „свещени жертви“ и „масови протести“.

 

Според вътрешното министерство на страната, по време на протестите, започнали в Беларус на 9 август след президентските избори, са били ранени 39 служители на сигурността и 50 цивилни.

Задържани са около 3 хиляди души.Акциите се проведоха в 33 населени места на страната.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...