ЦИК Беларус определи Александър Лукашенко за победител в президентските избори

10 август 2020-Нюз Фронт.

Действащият президент на Беларус Александър Лукашенко спечели 80,23 процента от гласовете, основният му съперник Светлана Тихановская — 9,9 процента, съобщи Централната избирателна комисия.

Централната избирателна комисия на Беларус обяви официалните предварителни резултати от президентските избори, проведени на 9 август.

ЦИК Беларус определи Александър Лукашенко за победител в президентските избори

Действащият президент Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 година, получи 80,23 процента от гласовете, докато основният му съперник Светлана Тихановская получи 9,9 процента, заяви ръководителят на Централната избирателна комисия Лидия Ермошина по време на пресконференция в Минск в понеделник, 10 август.

Кандидатката Анна Канопацкая беше подкрепена от 1,68 процента от избирателите, Андрей Дмитриев — 1,04 процента, Сергей Черечня — 1,13 процента.
6,02% от гласувалите са гласували против всички кандидати. Избирателната активност на президентските избори състави 84,23 процента.
Ръководителят на Централната избирателна комисия заяви, че крайните резултати от изборите няма да се различават съществено от предварителните.

Претести след избрите в Минск и други градове

Хиляди излязоха на улиците на Минск и други градове след затварянето на избирателните секции предната вечер.
Сблъсъци между протестиращите и полицията започнаха в Минск. Основните събития се състояха на проспект «Победители» близо до стелата «Минск — град герой».

Според различни оценки там са се събрали до 5000 жители на столицата. Полицията се опита да задържа активистите, но срещна съпротива. Служители на сигурността използваха светошумови гранати срещу провокаторите в Минск.
Сблъсъци с полицаи се случиха и в Брест, Витебск и Могилев.

ЦИК Беларус определи Александър Лукашенко за победител в президентските избори

Александур Лукашенко заяви, че безредиците в Беларус в деня на изборите са организирани отвън, «една от линиите на кукловодите е Чехия».

Лукашенко заяви още, че протестиращите след изборите в Минск са искали да щурмуват резиденцията му

Органите на реда в Беларус спасиха хората от критична стъпка, ситуацията не беше катастрофална, но много опасна

«Ние ще се справим с всички, които днес провокират и тласкат тези момчета в безредици днес.»

Александър Лукашенко заяви, че през нощта е инструктирал да се изпратят военни в щаба на Тихановская, така че там «никой да не бъде убит».Според него организаторите на протестите са»имали нужда от свещена жертва».

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...