«На руснаците не им трябват 300, един е достатъчен»: Героят от войната през 2008 г. бе награден в Южна Осетия

През 2019 г. пресцентърът на Южна Осетия в Sputnik беше домакин на пресконференция и церемония по награждаването на Тасболат Ибрашев, бивш войник от руската 58-та армия, който застана на пътя на цяла колона грузински военни преди 11 години.

11 години по-късно Тасболат Ибрашев отново се завърна в Цхинвал. През август 2008 г., като част от 58-та руска армия, той идва на помощ на южните осетинци и е един от онези, които принуждават агресора към мир.

"На руснаците не им трябват 300, един е достатъчен": Героят от войната през 2008 г. бе награден в Южна Осетия

Няколко дни по-късно снимка и видео с Тасболат, направени от чуждестранни журналисти, се разлетяха по целия свят.

Клипът беше наречен „На руснаците не им трябват 300 , един е достатъчен“, но главният герой, който блокира пътя на грузинската военна колона, беше сбъркан с друг — известен като Бато Дашидоржиев, обявявайки, че няколко дни по-късно той е умрял в Южна Осетия.

Виждайки видеото в мрежата и разпознавайки се в него, Taсболат се опитал да каже, че това е той, че е жив и просто е сбъркан с друг. Но тогава никой не му повярвал. А дългогодишното издирване на бурята Бато Дашидоржиев така и не довело до нищо.

Съвсем наскоро, благодарение на усилията на депутата от Държавна дума Алдар Дамдинов, беше намерен истинският герой на това видео. Оказа се Тасболат Ибрашев, родом от Астрахан, който сега живее в Подмосковието.

Видео:

Sputnik Южна Осетия го покани в столицата на републиката. В пресцентъра на агенцията се проведе видеовръзка с Москва, по време на която бившият военнослужещ от руската армия говори за участието си във войната през 2008 г., как е запомнил Цхинвал и как градът се е променил през годините.

Героят е намерен

Ерик Пухаев благодари на всички, които издирвали истинския герой.

«Това събитие не бива да минава незабелязано от хора, които почитат своите герои. Те почитат онези, които защитиха интересите на Южна Осетия през 2008 г.», каза той.

Пухаев отбеляза, че Тасболат може да бъде наречен герой в пълния смисъл на думата, тъй като не се е страхувал да застане пред цяла колона грузински войници.

«Надявам се той да идва на нашите възпоменателни и празнични събития. Сега Тасболат е голям приятел на Южна Осетия», каза той.

Видео:

Герой на новото време

"На руснаците не им трябват 300, един е достатъчен": Героят от войната през 2008 г. бе награден в Южна Осетия

Дамдинов нарече Тасболат „герой на новото време“. Според него в света се случват много жестоки и ужасни неща, но акцентите не винаги са поставени правилно и много хора се опитват да обвинят руската армия „във всички грехове“.

„Но този случай и фактът, че чуждестранните журналисти разпространиха видеото по целия свят, говори за миролюбивия характер на руската армия. Никога не сме се опитвали да правим свръх  това, което е необходимо, само защитавахме своето. През 2008 г. също беше така — Грузия нападна беззащитни хора и в тази ситуация нашата армия беше принудена да влезе, да ги спре и да защити народа“, каза Дамдинов.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...