ЦИК призна официално провеждането на изборите в Беларус

9 август 2020-Нюз Фронт.

Президентските избори в Беларус бяха признати за валидни, заяви ръководителят на ЦИК на републиката Лидия Ермошина.„Над 54 процента от избирателите взеха участие в гласуването“, каза тя.

ЦИК призна официално провеждането на изборите в Беларус

Според сайта на ЦИК избирателната активност до 12:00 часа е съставила 54,57 процента.
В Минск 43,01 процента от избирателите упражниха правото си на глас, в Брестска област — 50,3%, в Витебска област — 56,49 %, в Гомелска — 66,06%, в Гродненска — 52,99%, в Минска област — 53,55%, в Могилевска — 63,25 процента.

Президентските избори в Беларус се считат за валидни, ако повече от половината от включените в списъците с избиратели са участвали в гласуването.
За избирането, е необходимо получаване на повече от половината от гласовете.Петима са кандидатите в настоящите избори. Настоящият президент Александър Лукашенко се кандидатира за шести мандат, а Андрей Дмитриев, Анна Канопацкая, Светлана Тихановская и Сергей Черечен също се кандидатират за най-високата държавна длъжност.

Президентът се избира пряко за пет години от народа на Беларус въз основа на всеобщо, свободно, равно и пряко гласуване при тайно гласуване.
В съответствие с Изборния кодекс на Беларус президентските избори се свикват от Камарата на представителите не по-късно от пет месеца и се провеждат в неделя не по-късно от два месеца преди изтичането на мандата на предишния президент.

Ако длъжността на президента се окаже свободна, изборите се провеждат не по-рано от 30 дни и не по-късно от 70 дни от датата на овакантеното място.
Подготовката и провеждането на президентските избори се осигурява от Централната комисия за избори и провеждане на републиканските референдуми.

 

Избирателните секции ще се затворят в 20:00 часа, след което ще започне преброяването на гласовете и ще бъдат публикувани екзитполовете.

Продължаваме да следим темата, очаквайте подробности в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...