Украинско издание: Киев има малки шансове да си върне Донбас

Авторът на украинското издание «Апостроф» в своята статия стига до извода, че докато Киев не може да сложи край на гражданския конфликт в югоизточната част на Украйна, сред жителите на Донбас се създава образа на врага в лицето на Киев.

Украинско издание: Киев има малки шансове да си върне Донбас

Изданието посочва, че тази есен на училище ще тръгнат децата, които са родени след избухването на войната през 2014 г. в ДНР и ЛНР.

Както отбелязва журналистът, те ще пораснат с мислите за зловещата Украйна и нейната армия, която убива жителите на Донбас. Същата гледна точка споделят и подрастващите, при които училищните години са прекарани в разгара на конфликта.

Авторът твърди, че по този начин между останалата част от Украйна и Донбас се спуска „желязната завеса“.

„Първият мандат на президента на Украйна Владимир Зеленски изтича през 2024 година. И през същата година в Донбас ще завършат училище децата, които са започнали да учат в началото на войната. „Програмираното“ поколение ще навлезе в зряла възраст“, се казва в статията.

Според журналиста Киев може да оправи отношенията си с Донбас до края на първия мандат на Зеленски.

Авторът твърди, че в бъдеще териториите на самопровъзгласилите се републики на ДНР и ЛНР, които не са контролирани от Киев, могат да бъдат или завладени, или „пуснати завинаги“.

Дотогава Киев вероятно няма да успее да постигне голям успех в разрешаването на конфликта, отбелязва изданието.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...