Сенатор Пушков: ОССЕ призна вината на Грузия за войната 08.08.08

8 август 2020-Нюз Фронт.

12 години след трагичните събития в Южна Осетия грузинските власти все още разказват приказки за митичната руска агресия.

Руският сенатор Алексей Пушков в своя туитър за пореден път потвърди обосноваността на руската операция » Принуждение към мир» след като грузинската армия изстреля ракети по цивилни в Цхивнал през август 2008 година.

 

Сенатор Пушков: ОССЕ призна вината на Грузия за войната 08.08.08

„Решението на Русия да изпрати въоръжени сили в Южна Осетия на 08.08.08, за да спаси жителите й след нападението на Грузия срещу Цхинвали, беше единственото правилно решение.

По-късно ОССЕ призна, че пряката причина за началото на военния конфликт са действията на Тбилиси.
А разказите за „агресията на Русия“ — са от лукавия “, — написа сенатор Пушков.

Петдневна война (8-12 август 2008 година)

Руската спецоперация » по принуждение за мир в зоната на отговорността на миротворците», проведена на територията на Грузия и непризнатите републики Абхазия и Южна Осетия в периода от 8 до 12 август 2008 година, влезе в историята под името «Петдневна война».
Това беше първата военна операция на Руската Федерация извън собствената й територия.

Позицията на Русия

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че причините за въвежданети на руски войски в зоната на конфликта са агресията на Грузия срещу териториите на Южна Осетия извън нейния контрол и последиците от тази агресия: хуманитарна катастрофа, изселването на 30 хиляди бежанци от региона, смъртта на руските миротворци и много жители на Южна Осетия.

Сергей Лавров квалифицира действията на грузинската армия срещу мирното население като геноцид.

Той отбеляза, че по-голямата част от населението на Южна Осетия са граждани на Русия и че «никоя държава в света не би останала безразлична към убийството на своите граждани и изгонването им от домовете им».

Според мението на Сергей Лавров «военната реакция на Русия срещу нападението на Грузия срещу руски граждани и войници от мироопазващия контингент беше напълно пропорционална».

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...