Мария Захарова: Историята със задържането на 33 руснаци в Минск- провокация на трета страна

8 август 2020-Нюз Фронт.

Историята със задържането на 33 руски граждани е планирана провокация от трета държава.

Това заяви в събота, 8 август официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова по време на Всеруския младежки образователен форум «Територия на смислите».

 

Мария Захарова: Историята  със задържането на 33 руснаци в Минск- провокация на трета страна

„Информационното пространство бе разтърсено от историята за задържаните 33 руски граждани в Беларус поне за седмица. Всичко това се приподнасяше, едва ли не като спецоперация на руската страна по прехвърлянето на свои някакви обучени хора за дестабилизация в съседна с нас страна. А какво се оказа това?
Оказа се провокация извършена от трета държава, както се изяснява сега въз основата на факти»- заяви Мария Захарова.

На 29 юли под Минск бяха задържани над 30 руски граждани. Според данни на беларуската страна това са бойци на чуждестранната частна военна компания «Вагнер», която уж е планирала да дестабилизира положението в страната по време на предизборната кампания.

От своя страна руското външно министерство заяви, че трактовката на Минск по повод задържането на руски граждани е смущаваща и предизвиква недоумение.

От външнополитическото ведомство на Русия поясниха, че групата руснаци следва транзит през Беларус към Турция. Гражданите са имали всички необходими документи, включително самолетни билети.

Киев заяви, че задържаните са участвали в терористични действия на територията на Украйна и поискаот Беларус екстрадирането им, за да бъдат привлечени под наказателна отговорност.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обеща да екстрадира руснаците, ако Украйна докаже вината им.

Руският посланик в Беларус Дмитрий Мезенцев коментира също:

» Има убедителни факти, потвърждаващи, че от трета страна се е подготвяла провокация с цел осложняване на отношенията между Русия и Беларус. Бързото освобождаване на руснаците би било справедливо в тази ситуация.

Продължаваме да следим темата, очаквайте подробности в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...