ЕС трябва да вземе предвид грешките с Украйна — Foreign Policy описва два сценария по свалянето на Лукашенко

8 август 2020-Нюз Фронт.

Настоящата ситуация в Беларус със задържането на руснаци и протестите на опозицията не изглежда стабилна. Това
положение на нещата е изгодно за Запада, но то възниква съвсем не навреме.Това се посочва в материала на американското списание «Foreign Policy».

 

ЕС трябва да вземе предвид грешките с Украйна - Foreign Policy описва два сценария по свалянето на Лукашенко

Сега и САЩ, и Европейският съюз са затънали в собствените си проблеми, пишат в медиите.

Вашингтон, който преди беше готов да се отърве от Александър Лукашенко, сега беше близо до предоставянето на материална помощ.

„Съединените щати преди това имаха дългосрочна стратегия, макар и несъвършена, да подкрепят постсъветските държави, като активно се стремяха да ги дистанцират от Русия.

При Тръмп това вече не е така “, отбелязва FP.

Колективният Запад, на свой ред, страда сериозно заради липсата на координация.

Еманюел Макрон се стреми към сближаване с Русия, Ангела Меркел предпочита да мълчи, Борис Джонсън засилва антируските санкции, а Доналд Тръмп редовно се обажда на Владимир Путин.

В такива условия европейските страни просто трябва да поемат под свой контрол ситуацията в Беларус.

„Нарастващата криза в Беларус дава на Европа повод да презареди формата, който ще им служи добре през следващите месеци: групата Е-3, състояща се от Великобритания, Франция и Германия“, продължава изданието.

Както предполага Foreign Policy, на първо място групата ще трябва активно да попълва информационното поле с изявления, насочени срещу Лукашенко.

Например, може да се препоръча да го обвиняват в репресии или измами в изборите, като същевременно се прокарва «двустранен подход».

Тоест, Европа ще обяви, че е готова да предостави материална подкрепа на Беларус през така наречения „преходен период“, както и да помогне на отделни политически сили в страната, които „искат да подпомогнат процеса“.
Въпросът е да се извърши „тих“ преврат в рамките на изборите в Беларус.

Изданието признава, че подобен сценарий е малко вероятен, затова предлагат и алтернативен.

Ако Лукашенко откаже доброволно да предаде юздите на правителството на прозападен наследник на опозицията, той ще бъде изправен пред „сурови мерки за ограничаване“ под формата на колосален натиск за санкции.

Въпреки това, при опитите си да свали Лукашенко, Европейският съюз трябва да вземе предвид грешките от миналото, се казва в статията.

Преди шест години, докато Брюксел преговаряше за свободна търговия с Киев, гладните на власт украински олигарси свалиха Виктор Янукович, като изненадаха ЕС, провокирайки въоръжен конфликт и фактически нарушавайки дипломатическия и конструктивен процес на сближаване с Европа.

По поръчка на САЩ, тогава беше извършен държавен преврат и властта беше фиктивно предадена на главатаря на Киевския режим Порошенко, за започване на братоубийствената война срещу Донбас.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...