Погребински: Разколът между Минск и Москва е голям успех за украинските специални служби по поръчка на САЩ

7 август 2020-Нюз Фронт.

«Разколът между Москва и Минск е голям успех за украинските специални служби, постигнат с помощта на Вашингтон», заяви киевският политически анализатор Михаил Погребински в коментар пред изданието ВЗГЛЯД, по повод съобщения за участието на СБУ в ареста на 33 руснаци край Минск.

„Специалните служби не можеха да използват Лукашенко без негово знание. Ако той не искаше, нищо нямаше да се случи. Мисля, че наблюдаваме проявление на дългогодишни връзки между украинските и беларуските специални служби.

Погребински: Разколът между Минск и Москва е голям успех за украинските специални служби по поръчка на САЩ

Ясно е, че Александър Григориевич покровителства тези връзки. Той се позиционира като много суверенен лидер, на когото никой не нарежда. В същото време „по-големият брат трябва да помогне на по-малкия“, както се изрази той предишния ден “, каза Михаил Погребински.

„И ако въпросната провокация е организирана от СБУ, това е блестяща операция. В същото време бърборенето за безпомощността на СБУ изглежда несъстоятелно. Мисля, че мнозина в тази връзка ще получат звездички на пагоните “, предположи Погребински.

„Следователно разделението между Минск и Москва е голям успех на украинските специални служби, реализиран по искане на Вашингтон. Подобен грандиозен случай, разбира се, има своя собствена геополитическа цел. И е ясно, че това беше под надзора на американските специални служби. Всичко беше направено твърде ефективно «, заключи Погребински

На 29 юли КГБ на Беларус обяви ареста на 33 руснаци,за повечето от които се твърди, че са бойци на частната военна компания на Вагнер. Беше съобщено, че много от тях уж са участвали във военните действия в Донбас от страната на ДНР и ЛНР.

Киев поиска Минск да екстрадира задържаните в Беларус руснаци, които се считат за украински граждани в Украйна.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че руснаците няма да бъдат екстрадирани в Украйна, докато Киев не докаже вината на задържаните.

Руският сенатор Алексей Пушков заяви пред изданието ВЗГЛЯД, че Лукашенко нарочно е използвал провокацията на СБУ за влошаване на отношенията с Русия.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...