Кремъл: Русия е заинтересована в съхраняването на стабилна политическа ситуация в Беларус

7 август 202о-Нюз Фронт.

Русия е заинтересована в запазването на стабилна вътрешнополитическа ситуация в Беларус и провеждането на предстоящите президентски избори в спокойна атмосфера, съобщи прес-службата на руския президент в петък.

Кремъл съобщи също, че президентът на Русия Владимир Путин и белоруския му колега Александър Лукашенко са провели разговор по телефона и са обсъждали отношенията между двете страни, включително задържането на 33 руски граждани в Минск.

 

Кремъл: Русия е заинтересована в съхраняването на стабилна политическа ситуация в Беларус

«Те изразиха увереност, че възникналата ситуация ще бъде решена в духа на взаимното разбиране, характерно за сътрудничеството между двете страни», се казва в изявлението.

На 29 юли КГБ на Беларус обяви ареста на 33 руснаци,за повечето от които се твърди, че са бойци на частната военна компания на Вагнер. Беше съобщено, че много от тях уж са участвали във военните действия в Донбас от страната на ДНР и ЛНР.

Киев поиска Минск да екстрадира задържаните в Беларус руснаци, които се считат за украински граждани в Украйна.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че руснаците няма да бъдат екстрадирани в Украйна, докато Киев не докаже вината на задържаните.

Руският сенатор Алексей Пушков заяви пред изданието ВЗГЛЯД, че Лукашенко нарочно е използвал провокацията на СБУ за влошаване на отношенията с Русия.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...