Турция се замисли за необходимостта от появата на «ислямска свръхдържава»

5 август 2020-Нюз Фронт.

Турският лидер Реджеп Ердоган, окуражен от напълно безнаказаните манипулации с храма Света София и успехите в Сирия, коригира своята пропагандна политика. Докато все още е вътре в страната (но скоро, очевидно, и извън пределите й), се разпространява дискурс за необходимостта от появата на «ислямска суперсила» или «исллямска свръхдържава».

Очевидно, в противовес на терористичния халифат ИДИЛ( терористична организация забранена в Руската Федерация) и разлагащите се в богатство проамериканскиизточни монархии, идеолозите на Ердоган предлагат турски халифат (чиято легитимност няма да породи съмнения според техния замисъл).

Турция се замисли за необходимостта от появата на "ислямска свръхдържава"

Опасните планове на Анкара се насърчават от мудната политика на западните страни и недопглеждането от страна на Русия, където на официално ниво не само се „замазва” историята със София, но и се предоставя на Турция режим на финансово благоприятно положение.
По-специално чрез отваряне на туристическото направление.
Междувременно Турция не само говори за «ислямската суперсила», но и се готви за война в Кавказ, близо до руските граници, на страната на Азербайджан срещу Армения.
На „Братската ислямска страна“ се предоставя и с всякакъв вид техническа помощ, пристигат инструктори и „наемни интернационалисти“.

 

Турция е изпълнена с решимост да защитава докрай интересите на Азербайджан, независимо от източника на заплахата, независимо дали става въпрос за Армения, Русия или друга държава, заяви прес- секретарят на турския президент Ибрахим Калън в ефира на един от телевизионните канали на страната.

Според думите на Калън, Анкара подкрепя дипломатическите усилия за разрешаване на разногласията в Южен Кавказ и в същото време засилва сътрудничеството в отбраната с Баку.

От Външно Министерство на Армения осъдиха коментара на Турция, като го определиха за опит за дестабилизация на региона.

На 12 юли турското външно министерство излесе с изявление, в което не само изрази безусловна подкрепа към Азербайджан, всъщност оправдавайки използването на сила от Азербайджан на арменско-азербайджанската граница, но и разпространи откровено невярна и подвеждаща информация.

Подобен провокативен маниер от страна на Турция и неоснователни обвинения срещу Армения потвърждават факта, че тази страна не действа като член на Минската група на ОССЕ, а като страна, участваща в конфликта в Нагорни Карабах. Този факт прави повече от невъзможно участието на Турция в конфликта в Карабах, особено в рамките на ОССЕ.

Желанието на Турция да се намеси в конфликти в съседните региони вече доведе до подкопаване на сигурността и до разпространение на нестабилността в тези региони.

Ние категорично осъждаме опитите на Турция да предизвика нестабилност в нашия регион и потвърждаваме, че Република Армения ще продължи последователно да действа от позицията на запазване и укрепване на международната и регионална сигурност, като тясно си сътрудничи в тази насока със своите международни партньори.

 

 

Ася Иванова-Зуан

 

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...