Великобритания разпространи оръжейно ембарго срещу Китай и Хонконг

4 август 2020-Нюз Фронт.

Британските износители вече няма да могат да получат лицензи за снабдяване на Хонконг с боеприпаси, оръжия и техните компоненти, стоки с двойна назначение, оборудване за борба с безредиците, криптографско оборудване и оборудване и средства за осигуряване на информационна сигурност и някои химически вещества.

Както съобщава ТАСС британското правителство е въвело ембарго на оръжие до КНР, което е в сила от 1989 г. върху Хонконг.

 

Великобритания разпространи оръжейно ембарго  срещу Китай и Хонконг

«Такива мерки ще бъдат взети, след като Постоянният комитет на Всекитайското събрание народни представители
( парламентът на Китай) прие закона за осигуряване на националната сигурност в Хонконг», каза по-рано ръководителят на външното министерство на Обединеното кралство Доминик Рааб.

Припомняме, че редица държави, включително Обединеното кралство, критикуваха стъпката на Пекин, аргументирайки, че приемането на закона нарушава принципа „една държава — две системи“.

Британският премиер Борис Джонсън нарече решението на органите на КНР «ясно и грубо нарушение» на Съвместната китайско-британска съвместна декларация за прехвърлянето на Хонконг в КНР, подписана през 1984 година.

В отговор китайските власти призоваха да не се намесват във вътрешните работи на Китай и обещаха да предприемат строги ответни мерки срещу Лондон.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...