САЩ свалиха забрана, покриваща военните престъпления на Израел

4 август 2020-Нюз Фронт.

Почти четвърт век в Съединените щати имаше изключително недемократично законодателство, което предполагаше цензура. Така Вашингтон прикриваше престъпленията на Израел по палестинските територии.За това пише изданието «Foreign Policy».
Става въпрос за поправката на Киела-Бингаман, която беше приета през 1996 година за ограничаване на качеството на сателитните снимки над Израел, както и палестинските и сирийските територии, окупирани от Израел.

 

САЩ свалиха забрана, покриваща военните престъпления на Израел

Забраната важеше само за американските компании, но това беше достатъчно, като се има предвид, че те бяха ключови в тази област.
По този начин услуги като Google Earth направиха изображенията на горепосочените територии замъглени или размити.
Поправката беше приета след лобистка кампания от самия Израел под предлог, че защитава националната си сигурност. Както FP подчертава, в продължение на 24 години забраната „буквално скриваше от поглед унищожителните последици от израелската окупация“. В края на юни, след години на спорове, изменението бе преразгледано, като на практика забраната бе премахната.

 

„В резултат на премахването хуманитарните групи са в състояние да работят, за да привлекат Израел към отговорност за нарушения на международното право, включително незаконни убийства и изграждане на селища, които представляват военно престъпление съгласно Четвъртата Женевска конвенция.

Може би поради тази причина отмяната на поправката вече предизвика известна загриженост в израелските военни среди ”, се казва в статията.

Освен това палестинците вече ще могат да регистрират останките на села и градове, които са били унищожени по време на боевете през 1948 година и по-късно. Въпреки че забраната беше отменена, отделен и по-сериозен въпрос се отнася до разсекретяването на архивирани сателитни снимки.

Веднъж вече беше хвърлена светлина върху съмнителните дейности на Израел, когато в медиите се появиха изображения на секретен ядрен изследователски център в пустинята близо до град Димона.

 

„Разсекретените фотографии на Палестинските кралски военновъздушни сили от 1944 до 1948 г. вече показват колосални промени в пейзажа оттогава. Декласифицираните американски изображения от втората половина на XX век могат да разкрият много повече «, — се посочва в публикацията.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...