Правителството подпомага селскостопанските производители с 49 млн лв.

До 16 октомври 2020 г. от Земеделското министерство ще се разплатят със земеделците от различни сектори по мерките de minimis. Подпомагането е с около 19 млн. лева за производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и винени лозя. След 16 октомври започва разплащане на директните плащания за бранша. Това заяви на пресконференция земеделският министър Десислава Танева.

Правителството подпомага селскостопанските производители с 49 млн лв.

Прехвърлихме 70 млн. евро от програма Развитие на селските райони към директните плащания и това доведе до 12% по-високи ставки, каза Танева. За животвновъдство ще бъде разпределен над 25 млн. по програма de minimis. За пчеларството има над 6 хил. потенциални бенефициенти. За сектор плодове и зеленчуци подкрепата е с близо 19 млн. лв. по програма de minimis.

Когато започна карантината, предприехме мерки за подкрепа на земеделските производители и животновъди. Предприехме мерки за контрол на вносната земеделска продукция от трети страни, за пръв път БАБХ работеше на 100%, каза министърът.

България бе инициатор на различни етапи от този дебат, обединихме и други страни-членки. В петък получихме писмо от ЕК за нотификация, с която се предоставя 160 от 320 млн. бюджет за мерки COVID 1 и 2 и 3 като последната е за преработвателната промишленост, обясни Танева.

Нашето предложение бе 25% национално съфинансиране, на финала бе одобрено 15% национално съфинансиране. Подмярка Ковид (1 и ковид 2) ще бъде отворена на 15 август. Приемът на документи по тях ще бъдат до 21 септември за ползване на отсъпка на акциза на горивата, обясни Танева.

Ако няма допълнителни условия от бранша, разплащането по някои мерки ще бъде до 31 август, а където има допълнителни условия плащането до края на август, септември или ноември месец. Сега извън от картофопроизводителите няма друго постъпило предложение за условия, които предлагат по-късно изплащане.

Коментари:

Зареждане ...