Правителството подпомага с близо 19 милиона лева производителите на плодове

Правителството ще подпомогне с близо 19 милиона лева производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и с винени лозя. Това е казал министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с представителите на браншовите организации от сектор «Плодове и зеленчуци», в която участва също министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, съобщава пресслужбата на кабинета.

Правителството подпомага с близо 19 милиона лева производителите на плодове
Снимка: БТА

Помощта от Министерския съвет се отпуска като de minimis за покриване на загуби заради сушата и на допълнителни разходи във връзка с пандемията от COVID-19. Потенциалните бенефициенти са близо 25 000.

«Виждате пандемията в цяла Европа какво прави. Следващите месеци ще бъдат критични за света, не само за България. Важно е сега по най-бързия начин да подпомагаме секторите, които могат да загинат», е изтъкнал министър-председателят Бойко Борисов.

Той е добавил, че ще се търсят допълнителни възможности за кредитиране на стопаните от сектора, пострадали от пандемията от COVID-19, при изключително благоприятни условия през Българската банка за развитие.
Министър Танева е информирала премиера Борисов и представителите на бранша, че в средата на август ще бъде отворен и приемът по извънредната мярка COVID-19 от Програмата за развитие на селските райони. По нея ще могат да кандидатстват всички земеделски стопани. Стойността на подпомагането ще е в размер на 106 милиона лева, посочват от МС.

В хода на срещата беше обсъдено прилагането на мярката 60 на 40, за да се подпомогне постоянната заетост на работниците в бранша. А от Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните благодариха на министър-председателя Борисов за подсигуряването с вода за напояване от язовир Ястребино за нуждите на малинопроизводителите, засегнати от сушата.
Премиерът е отбелязал, че правителството продължава да работи усилено за справянето с последиците от коронавируса в името на запазването на здравето, живота и поминъка на българите, допълват от правителствената пресслужба.

Източник: София, БТА.

Коментари:

Зареждане ...