Нинова защити Румен Овчаров, кандидатира се за председател на БСП

52-ма са номинирани за председател на БСП. Това заяви на брифинг лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Нинова защити Румен Овчаров, кандидатира се за председател на БСП

Досега има подадени официално 5 заявления за кандидати, допълни председателят на БСП. Това са Галина Василева, Перник, Ирина Михайлова, Перник, Красимир Янков, Валери Жаблянов и Георги Тодоров.

Тя поясни, че Кирил Добрев все още не си е подал кандидатурата. 

«На 6 август — в четвъртък изтича срокът, в който номинираните трябва да подадат документи дали се кандидатират, или не. Подавам свои документи и се кандидатирам за пряк избор. От 12 август излизам в предизборна кампания», заяви соцводачът.

По думите ѝ по време на предизборната кампания предоставя правомощията си на зам.- председателя Владимир Москов, седми мандат кмет на Гоце Делчев.

Прекият избор за лидер на БСП ще е на 12 септември.

По отношение на присъдата на Румен Овчаров по делото за «Мини Бобов дол», Нинова заяви, че тя е репресирана и добави, че вярва, че на други инстанции тя ще се промени.

Според нея и финансовият министър трябвало да бъде подведен под отговорност.

Днес аз подавам своите документи и се кандидатирам за пряк избор на председател, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция за хода на отчетно-изборната кампания в партията.

От 12 август излизам в предизборна кампания. За времето на кампанията предоставям правомощията на председател на заместник-председателя Владимир Москов, съобщи Нинова.

Тя коментира, че тръгва кампания, че Националният съвет на БСП трябва да определи заместника й. За да се избегнат фалшиви новини и дискридитиране на партията, Нинова цитира устава на партията, според който Националният съвет на БСП следва да определи заместник, само при предсрочно прекратен мандат на председателя.

В момента няма предсрочно прекратяване на пълномощията на председателя, напротив — имаме изтекъл мандат, отбеляза тя.

Нинова посочи, че съгласно правилата за пряк избор на председател, решението за предоставяне на правомощия по време на предизборната кампания трябва да го вземе тя, а не Националният съвет.

Отчетно-изборната кампания е към своя край. От 300 конференции остава да се проведат само осем. Дотук има 52 души, номинирани за председател на партията. На 6-ти август изтича срокът, в който номираните трябва да подадат документи дали се кандидатират или не, информира Нинова. Досега има официално подадени заявления за кандидати от пет човека — Галина Василева /Перник/, Ирина Михайлова /Перник/, Красимир Янков, Валери Жаблянов и Георги Тодоров /Бургас/, добави тя.

Корнелия Нинова призова т.нар. вътрешна опозиция, която има различно мнение за пътя на БСП, за начина на правене на политика и за стила на работа в БСП, да решат този спор на прекия избор на председател.

«Например другарите Георги Гергов, Сергей Станишев, Атанас Мерджанов, Михаил Миков, Георги Пирински, които имат номинации за председател, ги призовавам да излязат с алтернативна програма, с алтернативна визия, да се явят пред партията и каквото народът реши», заяви тя.

И Кирил Добрев има време до 6-ти август да подаде своите документи, не го призовах да участва, защото не го разбирам като алтернатива, каза Нинова в отговор на въпрос за евентуално участие на заместника й в партията в надпреварата за председател.
Нинова призова кандидатите за лидерския пост към съдържателна и красива кампания. Тя се обърна и към членовете на БСП:

«Нека покажем, че сме зрели за този най-демократичен начин на избор».

Източник: София, БТА

Коментари:

Зареждане ...