НАТО: Не можем да се справим с руските подводници, не можем да ги проследим

Военноморските сили на НАТО проведоха учение в Атлантическия океан, наречено Dynamic Mongoose, по време на което екипажите на блока тренираха как да се борят с потенциални вражески подводници, пише Business Insider. Както отбелязва порталът, маневрите от този вид стават все по-важни, предвид нарастващата сила на руските и китайските подводни флоти, при това дори няколко подводници, пробили до брега на САЩ, могат да представляват огромна заплаха.

НАТО: Не можем да се справим с руските подводници, не можем да ги проследим

Военноморските сили на НАТО са се събрали в Северно море, за да проведат учение, наречено Dynamic Mongoose, за да се противопоставят на потенциалните вражески подводници. Тези маневри показват, че членовете на блока обръщат все повече и повече внимание на въпроса за борбата с подводниците на фона на „великодържавното съревнование“ с Русия и Китай, пише Business Insider.

По време на ученията в Ислания, есминецът на ВМС на САЩ USS Roosevelt, както и четири други надводни кораба, започнаха лов и избягаха от преследването и атаките на пет американски подводници.

Dynamic Mongoose, както заяви командирът на USS Roosevelt капитан Райън Кендъл, позволи на ВМС да тренира в реални условия за продължителен периоди от време. Американските и френски самолети, участващи в ученията, излитаха към зоната на маневри от Исландия, а британските самолети от Шотландия.

С повишаването на ефективността на подводниците на Русия и Китай, ВМС на САЩ започнаха да отделят повече време и ресурси за борба с тях, пише изданието.

„Най-важната цел на тези операции е борбата с подводниците. Всъщност говорим главно за търсенето на руски подводници, излизащи от базите си на Колския полуостров“, казва Брайън Кларк, старши изследовател в Хъдсънския институт.

По време на Студената война Фареро-исландският рубеж играе ролята на тясно пространство, през което съветският флот навлиза в Атлантическия океан.

НАТО: Не можем да се справим с руските подводници, не можем да ги проследим

В случай, че в бойна ситуация руска подводница успее да пробие през него, това ще застраши комуникациите между Европа и Съединените щати.

«Съединените щати сериозно се опасяват, че дори само няколко руски ядрени подводници да пробият фареро-исландската граница, тогава те ще могат просто да се движат в Атлантическия океан, докато не успеят да проследят американска подводница с балистични ракети на борда или не започнат да заплашват американското крайбрежие» — добави Кларк.

„Всеки път, когато руснаците изпращат ядрена подводница през фареро-исландската граница, ние изпращаме десетина самолети или кораби след нея», съобщи експертът.

Междувременно в ученията участваха само пет подводници, но Русия може да събере много по-многочислено съединение, отбелязва изданието.

През октомври например Северният флот на Русия според някои източници изпрати 10 подводници в Атлантическия океан.

„Тези подводници са много трудни за проследяване, освен ако не се изпрати някоя от нашите подводници да се справи с тях“, заключи Кларк и добави, че НАТО няма достатъчно подводници, за да може ефективно да изпълнява тази задача.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.businessinsider.com/nato-exercise-dynamic-mongoose-practices-anti-submarine-warfare-2020-7

НАТО: Не можем да се справим с руските подводници, не можем да ги проследим

Коментари:

Зареждане ...