Екс-министър: «Популярността на БСП спадна повече, отколкото на ГЕРБ»

«Има много силен граждански порив за пренареждане на политическите сили, който не е насочен само към правителството, но и към парламента. Това е много интересно, защото в такава ситуация е нормално да видим засилване на подкрепата към опозицията и оттегляне на подкрепата за управляващата партия. Това, което виждаме, е както оттегляне на подкрепата за управляващата партия, но дори в по-голяма степен оттегляне на подкрепата за парламентарната опозиция».

Екс-министър: "Популярността на БСП спадна повече, отколкото на ГЕРБ"

Това каза пред БНР Юлиян Попов, министър на екологията в служебното правителство на Марин Райков, в коментар на резултатите от огласено социологическо проучване на «Алфа рисърч».

«Популярността на БСП е спаднала повече, отколкото на ГЕРБ, което поставя много сериозни въпроси за това какъв тип представителство би искал да види българският народ и какво е грешно в тази система, че недоволството е към една по-широка система, която излиза извън правителството и парламента», добави Попов.

Той посочи, че има много голяма колебаеща се част от анкетираните — 45%, които заявяват, че още не са решили за кого да гласуват.

По думите на Юлиян Попов интересно в проучването е навлизането на темата за антисистемните партии:

«Поява и издигане на две групи — около Мая Манолова и около Слави Трифонов, които се представят като антисистемни, но в същото време са крайно популистки и не представят решения за каквото и да било. Прави впечатление, че кампаниите им са изключително професионални».

Според Попов главният прокурор Иван Гешев е престъпил «всички норми на поведение и на професионализъм в тази много важна институция» и с това е предизвикал вълна от недоволство:

«В една демократична държава, когато има сериозен проблем, какъвто е с главния прокурор, демократично решение трябва да се намери», категоричен беше Попов и добави, че едно от решенията е това, което прави «Демократична България» в момента — да следи отблизо дейността на Гешев.

Той изрази недоумение защо Манолова, Трифонов и парламентарни опозиционни сили странят от тези демократични начини на контрол на главния прокурор и не говорят за това. 

Попов посочи, че не участва в протестите на българите в Лондон, където живее.

Цветозара Тронвил — координатор за протестите на българите във Франция, коментира в предаването «12+4», че са изпратили нота до дипломатическите мисии в Париж:

«Иззехме функциите си на суверен в държавата и де факто подадохме оставката на г-н премиера директно пред дипломатическите мисии в Париж. Дори и символичен да е жестът, той е с изключително голямо значение и тежест». 

Интервю на Людмила Железова с Цветозара Тронвил в предаването »12+4»

Коментари:

Зареждане ...