Черкезите — поредната жертва на американската агресия

Когато Вашингтон подтиква други народи към съмнителна борба „за справедливост“, важно е да се осъзнае, че американското ръководство изобщо не се интересува от съдбата на тези народи.

«Призывают отказаться от спокойного будущего» – как черкесов принесут в жертву американским интересам

Това сподели за News Front грузинският политолог и глава на Института Евразия Гулбаат Рцхиладзе, коментирайки ситуацията около т.нар. «черкезки въпрос».

Сега чрез прозападните структури в Кавказ САЩ работят активно по поредната русофобска кампания, която се основава на събития от преди два века — Кавказката война. Неправителствени организации и медийни структури, действащи в интерес на САЩ, се фокусират върху факта, че тогава местната етническа група е била на прага на изчезването.

Експертът обръща внимание на следния факт: кога точно прословутият черкески въпрос става активен.

„Черкеският въпрос беше повдигнат по-късно, след като ситуацията се успокои в Чечения и Дагестан. Тогава американците трябваше да измислят нещо ново и те излязоха с черкеския въпрос, — казва той. — Ситуацията трябваше да се промени, трябваше да се появят нови огнища на съпротива срещу Русия и нейното централно правителство. И така, в края на 2000-те американците, чрез фондация «Джеймстаун», започнаха да популяризират „мирно и цивилизовано“ тази тема чрез университетски и академични кръгове, давайки старт на нова кампания“.

Според него принципът на американската пропаганда е доста прост. В тази връзка той даде за пример конфликтите в Грузия.

Изглежда жителите на страната е трудно да бъдат разделени, защото са обединени не само от вековни традиции, но и от опита да се намират в единно държавно пространство. Въпреки това, когато политическите технологии на Съединените щати са замесени, всички най-негативни неща започват да изплуват на повърхността.

Същото се случва и по повод черкезите. Фокусирайки се върху войната в Кавказ, идеолозите на тази кампания игнорират положителните исторически факти. За щастие, както отбеляза експертът, преобладаващото мнозинство оценява ситуацията разумно, сякаш разбират, че искат да бъдат използвани.

„За съжаление, в интелектуалните академични среди има частично антируски настроения, историята, нейната отрицателна част, се появява на повърхността. Ако искате да говорите за история, тогава към въпроса трябва да се подхожда комплексно. В крайна сметка ние знаем, че в продължение на няколко века хората в Северен Кавказ просто гладуваха и щяха да продължат да гладуват и да умират от глад, ако не беше този доходоносен бизнес като търговията с роби.

Грузия страда много от това, продължава експертът. — Когато Русия дойде тук, тя се бори с този порок много дълго време. Без значение харесва ли ни Руската империя или СССР, фактите са такива: Русия наистина донесе голямо благо за Грузия и целия Кавказ».

Освен това съвременна Русия демонстрира много отговорен подход към спазването на правата на всички националности.

В тази връзка политологът смята, че да следваш лидерството на САЩ с техните имперски амбиции, означава да си съсипеш живота. Черкезите няма да спечелят нищо от ескалацията на напрежението и няма смисъл да разчитат на помощта на Вашингтон.

«Хората биват призовавани да се откажат от мирното си бъдеще, което по никакъв начин не застрашава националната им идентичност», заявява експертът, «да се потопят в някакви отвъдморски авантюри на държава, която не смята черкезите за живи, а преследва само собствените си интереси.»

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...