Андрей Райчев: Предстоят електорални размествания

«Тече нов процес — протестът е на много скорости и между тях нараства дистанцията. Хората се разслояват и се намират на различни фази на възбуда и на агресия».

Андрей Райчев: Предстоят електорални размествания

Така социологът Андрей Райчев коментира пред БНР продължаващите 27 дни антиправителствени протести в страната. Той оприличи протестите на канадска борба, при която важна е способността и на двете страни да издържат дълго:

«На канадска борба издръжливостта е важна, не толкова колко си агресивен».

Според него правителството е в спокойна поза и «с резки подобрения на материалното положение на цели групи хора се надява да издържи, но и да пречупи протеста.

В предаването «12+4» социологът коментира изследване на «Алфа рисърч», според което първите четири партии от 6 или 7, които ще влязат в следващото Народно събрание, са ГЕРБ, БСП, «Има такъв народ» — партията на Слави Трифонов и «Демократична България»:

«Това е първото изследване, което показва, че напреженията, които бяха от доста време, започват да преливат в електорални размествания». 

По думите му главният факт в това изследване е, че двете водещи политически сили — ГЕРБ и БСП, които преди бяха на малка дистанция, имат рязък спад:

«Това, ако се потвърди от следващи изследвания, показва нова политическа ситуация в страната». 

Райчев даде пример с появата на НДСВ на Симеон Сакскобургготски, която е била предхождана от рязък спад в подкрепата за БСП и СДС.

Социологът изрази мнение, че оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев са в пакет:

«Не ми се вярва да падне единият, а да остане другият».

Цялото интервю на Людмила Железова с Андрей Райчев в предаването «12+4″ и репортаж на Мария Костова можете да чуете от звуковия файл.

Интервю на Людмила Железова с Андрей Райчев и репортаж на Мария Костова в предаването »12+4»

Коментари:

Зареждане ...