САЩ благодари на България за партньорството в Афганистан

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов проведе среща с Н.Пр. Залмай Халилзад, специален представител на Държавния департамент на САЩ за помирение на Афганистан. На срещата присъства и Н.Пр. Херо Мустафа, извънреден и пълномощен посланик на САЩ в Република България.

САЩ благодари на България за партньорството в Афганистан
Основна тема на разговорите бе обмен на информация за бъдещето на Афганистан и постигнатият напредък в процеса на мирните преговори между афганистанското правителство и талибаните.

Г-н Халилзад изрази благодарността на САЩ за участието, приноса и подкрепата на страната ни в Афганистан. Той благодари от името на САЩ, за това, че българските Въоръжени сили са партньори на Въоръжените сили на САЩ в изпълнението на тази нелека задача. Г-н Халилзад подробно информира министъра на отбраната относно детайлите по мирните преговори между правителството на Афганистан и талибаните.

Министър Каракачанов препотвърди ангажимента на страната ни и заяви, че България стриктно се придържа към принципа „Съвместно участие, съвместно приспособяване, съвместно изтегляне“.

В срещата от американска страна участие взеха и бригаден генерал Шон Сейлин, военен съветник на специалния представител, г-н Дароу Годески Мъртън, старши съветник на специалния представител, както и представители на Посолството на САЩ в България.

От българска страна участваха и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-началник на отбраната, както и експерти от Министерството на отбраната.

Това съобщи Министерството на отбраната на България.

Коментари:

Зареждане ...