Business Insider: Руската ваксина е първа в света

Русия се стреми да получи разрешение да използва ваксината срещу covid-19 през следващите две седмици, за да се представи като световен научен лидер, пише американски експерт. Той информира, че Русия може да е първата държава, патентовала препарата.

Превод от Business Insider (Германия):

Business Insider: Руската ваксина е първа в света

Както съобщиха в интервю за CNN руски чиновници, коронавирусната ваксина против кови-19, разработена в изследователския център за епидемиология и микробиология «Гамалей» в Москва, трябва да бъде одобрена за масово използване до 10 август, след което тя ще бъде използвана за ваксиниране на здравни работници, работещи със заразени пациенти. Успоредно с това ще се проведе и третата фаза на изпитанията на ваксината.

Кирил Дмитриев, изпълнителен директор на Руския фонд за преки инвестиции, който финансира изследването на ваксината, сравнява разработването на ваксината с пускането на първия успешен спътник на Земята през 1957 г., когато Русия изпревари САЩ.

«Това е като пускането на спътника», каза той.

И добави: „Американците бяха изненадани, когато чуха сигнала на спътника. Същото е и с тази ваксина. Русия ще бъде първата в това”.

Според руските учени ваксината, създадена от Института «Гамалей», е разработена бързо, тъй като се основава на модифицирана ваксина, която се използва за лечение на различни заболявания, което е доста често срещана практика.

Научните данни за ваксината ще бъдат на разположение за експертна оценка и публикуване в началото на следващия месец, заявиха руски чиновници.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.businessinsider.com/cnn-russia-races-to-approve-vaccine-within-next-two-weeks-2020-7

Business Insider: Руската ваксина е първа в света

Коментари:

Зареждане ...