В САЩ призоваха за продължаване сътрудничеството с Русия в Арктика

Координаторът на Държавния департамент на САЩ за Арктика Джим Дехар призова да се продължи «важното, реално сътрудничество» с Русия в Арктическия регион.

В САЩ призоваха за продължаване сътрудничеството с Русия в Арктика

„Русия е арктическа страна. Тя заема по-голямата част от Арктика. Тя е член на Арктическия съвет. Имаме история на сътрудничеството с Русия в този контекст. Имаме много добро сътрудничество, което продължава“, каза той по време на видеоконференция, организирана от изследователския център „Удроу Уилсън“ във Вашингтон.

Дехар заяви, че не знае дали е възможно напълно да се изолира региона от проблемите, които САЩ имат с Русия.

„Без съмнение целта е Арктика да се запази като зона на сътрудничество. Мисля, че Арктическият съвет е изключителен форум за това. Нямам съмнение, че ще продължим да прилагаме този подход към Русия в контекста на Арктическия съвет. Има много важни неща, които можем да направим там», — цитира американския чиновник ТАСС.

През март изпълняващият длъжността заместник-министър на отбраната по политическите въпроси Джеймс Андерсън оцени потенциала за военен конфликт с Русия в Арктика на фона на съперничеството между двете държави в региона.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...