Пред новото супероръжие на Русия в Арктика НАТО е беззащитно

Рискът от конфликт между Русия и НАТО е особено голям в Прибалтика и Арктика, пише изданието. Второто е още по-вероятно, твърди датският анализатор. А най-тревожното според него е, че Русия има ново супероръжие там, на което Дания и Съединените щати няма с какво да се противопоставят.

Превод от Berlingske (Дания):

Пред новото супероръжие на Русия в Арктика НАТО е беззащитно

Русия в Балтийския регион и Арктика вече има военната мощ, способна да нанесе удар върху Дания и НАТО. Датският военен анализатор твърди, че особено в Арктика има голям риск конфликтът да излезе извън контрол.

Руският изтребител МиГ се издига от Земята на Франц Йозеф в Северния ледовит океан и се отправя към Гренландия. Той носи ракета с далечен обсег.

След няколко минути полет ракетата се отделя от самолета и се изпраща в космоса, за да премине през атмосферата със скорост десет пъти по-бърза от светлината и да унищожи базовата радарна станция Туле.

Това вече не са само фантазии — днес Русия наистина е способна на това.

Не знаем със сигурност докъде може да долети новата руска ракета Кинжал, но едно е сигурно: със своята скорост, точност на удара си и поне хиляда километра обхват тя променя баланса на силите в Арктика.

Русия ще може да използва 20-та армия от Воронеж, 6-та армия от Санкт Петербург и 1-ва гвардейска танкова армия, която е базирана в Одинцово близо до Москва, твърди анализатор. За мобилизацията на тези войски е необходим максимум един месец.

«В момента е малко вероятно Русия да планира инвазия, но ако отношенията с НАТО се влошат или например Съединените щати не спазят обещанието си да се притекат на помощ на своите съюзници, може само да се предполага какво ще се случи.»

В този случай е малко вероятно целта на Русия да бъде възстановяването на старата империя. Тя просто иска да изтласка фронта на една потенциална война възможно най-далеч от Москва.

След разпадането на Съветския съюз Русия почти загуби своята така наречена стратегическа дълбочина — разстоянието от външните граници на страната до ключовите й територии.

Ако например силите на НАТО влязат в руския анклав Калининград по време на войната за балтийските държави, много вероятно е това да предизвика ядрена атака, според руската ядрена доктрина, обясняват анализатори.

«Но считам, че докато Русия има алтернативи, тя ще се опита да избегне ядрените оръжия.»

Петя Паликрушева

Източник: https://www.berlingske.dk/globalt/mod-ruslands-nye-supervaaben-er-groenland-og-thule-basen-reelt?fbclid=IwAR0eIzXKbnaB5v-Tz_6nfTs16vyE1oddpbOqObmklr_eb5ViWJnIjy3-NCE

Коментари:

Зареждане ...