Помпео: Ухилено лице на измамната, натрапчива и тиранична американска сила

Превод от The Guardian (Великобритания):

Американската държава показва на света две лица. Едното е мило, открито и морално. Второто е лицето на егоистичните сметки, при което в крайна сметка решава грубата сила.

Помпео: Ухилено лице на измамната, натрапчива и тиранична американска сила

Помпео, като най-влиятелният съветник на Тръмп и евентуален наследник, открито показва второто лице .

В по-спокойните и по-малко поляризирани времена „тези особени отношения“ със САЩ носеха полза на Великобритания.

Днес е обратното в много отношения. Последният пример за американска тактика за натиск, която вреди на националните интереси на Съединените щати, беше истеричният призив на Помпео миналата седмица да се създаде единен фронт от „свободни страни“ за борба срещу „новата тирания на Китай“.

Провокирането на Студената война с Пекин подхожда на Тръмп и на републиканците, които се опитват да останат на власт. Но това не устройва Великобритания.

Също толкова погрешен и ненужен е опитът на администрацията на Тръмп да разруши Международния наказателен съд, за който Великобритания помогна в създаването му и с който покойният външен министър Робин Кук справедливо се гордееше.

Помпео наложи санкции и започна измислено разследване за борба с корупцията.

Каква е вината на МНС?

Той се осмели да започне разследване на американските военни престъпления в Афганистан.

Помпео и неговите приятели ястреби с всички сили се опитват да попречат на Великобритания и нейните европейски съюзници да поддържат канали за комуникация с Иран, след като Тръмп се отказа от ядрената сделка през 2015 г.

Изглежда, че сега заедно с Израел тръгнаха по пътя на тайна война и саботаж срещу Техеран. Ако нещата стигнат до бой, те ще разчитат на британската помощ.

САЩ игнорират британската гледна точка за климатичната криза и Парижкия договор, те подкопават ООН и НАТО, не изпълняват задълженията си в Сирия и в съвместната борба срещу ИДИЛ.

И искат да въвлекат Великобритания в лошо подготвените сюжети за смяна на режимите във Венецуела и Куба.

Великобритания все още плаща цената за американската „война срещу терора“ и нейните катастрофални последици, както и за американския авантюризъм в Ирак по отношение на националната сигурност, правата на човека и международното право.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/jul/26/forget-putin-its-meddling-by-americas-evangelical-enforcer-that-should-scare-us

Коментари:

Зареждане ...