Кремъл очаква задържаните в Беларус руснаци да бъдат освободени


Кремъл очаква задържаните в Беларус руснаци да бъдат освободени

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че все още не е предоставена информация, която да обосновава задържането на руски граждани.

Руският президент Владимир Путин и постоянните членове на Съвета за сигурност на Русия обсъдиха неоснователното задържане на руснаци в Минск, като изразиха надежда за тяхното освобождаване.

По-рано съобщихме за официалната позиция на Русия по проблема:

Одиозната трактовна на беларуската страна за задържането на 33 граждани на Русия не издържа на критиката.

Понастоящем ни е известно, че посочената група е пътувала транзит през Минск към Истанбул, притежавайки всички необходими за целта документи, включително самолетни билети.

Цялата логистика на територията на Беларус е била обезпечена от беларуска компания.

По неизвестни причини групата не е попаднала в самолета Минск-Истанбул и е била принудена да се задържи в Беларус в очакване да придобие нови самолетни билети от беларуската компания.

Опитът да се представи случилото се като намеса във вътрешните работи на републиката предизвиква недоумение. Беларуските власти имат в това число и самолетните билети, както и всички необходими документи за установяване на истината.

Трябва незабавно да бъде обезпечен достъп до консулските сътрудници на руските граждани.

Необходимо е да се прекрати нагнетяването на ненужни, особено в периода на президентските избори, негативни емоции.

Разчитаме на балансирания обективен подход на беларуската страна по установавяването на всички обстоятелства около случилото се в тясно взаимодействие с руската страна.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...