Експерт разказа защо Съединените щати няма да екстрадират избягалия молдовски узурпатор

1 август 2020-Нюз Фронт.

Преди да направи скандален опит за преврат в Молдова, Владимир Плахотнюк изигра известна роля в прокарването на американските интереси и може да играе повече.Това коментира политологът Корнелиу Чурия.
Както по-рано News Front писа по темата, Владимир Плахотнюк отдавна се смята за един от най-влиятелните хора в Молдова. Като ръководител на Демократическата партия той създаде своя корумпирана империя в републиката, подчинявайки държавните структури.

 

Експерт разказа защо Съединените щати няма да екстрадират избягалия молдовски узурпатор

САЩ пренебрегнаха това, защото именно Плахотнюк беше лицето, което се занимаваше с прокарването на антируската програма в Кишинев, полезна за Вашингтон.

Миналата година Плахотнюк се опита да организира преврат, след като неговата партия загуби парламентарни избори.

Русия, Съединените щати и Европейският съюз се намесиха в ситуацията, принуждавайки узурпатора да признае парламентарната коалиция на социалистите и блока ACUM. След това Плахотнюк набързо напусна страната и се скри в САЩ от правосъдието.

Корнелиу Чурея е убеден, че за Вашингтон е просто неизгодно да екстрадира Плахотнюк в Молдова, където го очаква разплата за множество престъпления, включително за прословутата кражба на милиард долара от банковата система на републиката.

„В края на краищата това е човек, който е изиграл определена политическа роля, прозападна, трябва да се признае, от геополитическа гледна точка. Възможно е той също да играе някаква роля. Американците имат такъв израз: «Да, той е копеле, но това си е нашето копеле.» Базирайки се на толкова строги политически принципи, мисля, че те ще предпочетат да го запазят“, заяви политологът.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...