Британски писател нарича руските агитатори «полезни идиоти»

Превод:

Британски писател нарича руските агитатори "полезни идиоти"
СССР тайно изпращаше пари на Кампанията за ядрено разоръжаване и на Националния съюз на миньорите по време на стачката през 1984 г.

И, макар продозренията на директора на ФБР Едгар Гувър, че Мартин Лутър Кинг получава средства от СССР, да се оказаха безпочвени, съветските пропагандатори използваха американския расизъм, за да дискредитират претенциите на Вашингтон за морално лидерство в епохата на студената война.

Всеки път, когато СССР бе критикуван за нарушаване правата на човека, стандартният отговор беше фразата «а вие линчувате негрите», която много скоро се превърна в съветско клише.

Днес руските пропагандатори вече не се нуждаят от набиране на полезни идиоти за популяризиране на техните идеи. Те могат да достигнат до милиони хора директно чрез социалните мрежи.

И днес те са изправени пред по-лесна задача, защото не е необходимо да разпространяват идеите на комунизма, а само трябва да наложат обратното на казаното в известната молитва на Франциск от Асизи: да внесат раздор вместо хармония, заблуда вместо истина и отчаянието вместо надеждата.

Може би най-лошото в сегашната ситуация е, че за първи път след Голямата депресия вредната намеса на Русия се развива именно когато не само американското лидерство в свободния свят, но и вярата на света в собствените му сили започва да изтича.

Brexit и продължаващата криза на доверие в Европейския съюз също се превърнаха в музика за ушите на Кремъл.

Цитирайки Николай Чернишевски, Владимир Ленин написа в миналото за краха на царския режим:

„Колкото по-лошо, толкова по-добре“.

Путин мисли по същия начин.

Путин не може да разчита да унищожи това, което КГБ определи като свой основен враг.

Но Русия може да помогне — и активно помага на Америка и нейните съюзници да се самоунищожат.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.spectator.co.uk/article/putin-plans-to-make-the-west-destroy-itself

Коментари:

Зареждане ...