Вучич: „Да вземеш всичко от сърбите и да го дадеш на албанците не е компромис“

31 юли 2020-Нюз Фронт.

Сръбският президент Александър Вучич отрече изявленията на «премиера» на Косово Авдула Хоти, че в Брюксел се подготвя окончателно споразумение между Белград и Прищина, което предполага взаимно признаване.

Сръбският лидер заяви, че е готов да обсъжда само въпросите за изчезналите безследно, връщането на сръбските репатрирани и икономиката.

«Бях изненадан от това твърдение, което никой в Брюксел не опроверга», коментира Вучич ситуацията.

Но ако някой си мисли, че Сърбия ще бъде момченце за шамаросване и всеки божи ден ни се повтаря, че просто трябва да признаем независимостта на Косово и няма да получим нищо за това, тогава смятам, че това е много грешен начин, който няма да ни води никъде “.

Вучич: „Да вземеш всичко от сърбите и да го дадеш на албанците не е компромис“

Според думите на Вучич политиката на Сърбия е да поддържа мир и стабилност за своите граждани и за целия регион и затова страната се е съгласила да участва в ръководен от ЕС диалог, за да разреши вековни проблеми в интерес на сърбите и албанците.

Сръбският президент заяви, че е готов да отвори архивите на югославските специални служби, но само ако Освободителната армия на Косово (UCK) направи същото, тъй като е много важно всички семейства на изчезналите да получат правосъдие.
Той също така е готов да обсъди въпроса за създаването на Общността на сръбските общности в Косово, който е спрян от 2013 година и е саботиран от Прищина.

Но компромисно решение може да се постигне само след дълъг и труден процес на трудни преговори.
Компромисът не е да се вземе всичко от сърбите и да се даде на албанците “, добави Вучич.

На постоянните твърдения на Авдула Хоти, че проверява всички условия на преговорите с «Конституцията на Косово», президентът на Сърбия отговори, че му е абсолютно безразличен този документ и ако всички условия на преговорите трябва да бъдат сверени с документа, тогава няма какво да се обсъжда.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...