СРБИН.инфо: Импулсът към гаврата със «Св. София» бе даден не от Ердоган, а от Вселенския патриарх

Превръщането на «Света София» от музей в джамия няма да остане незабелязано и без сериозни последици. Но православният свят и Русия на първо място трябва да се занимават не толкова със стореното от Турция, колкото с вътрешните пукнатини. Това е процес, на който в Истанбул бе даден импулс, но не от Ердоган, а от Вселенския патриарх.

Превод от СРБИН.инфо (Сърбия): 

СРБИН.инфо: Импулсът към гаврата със "Св. София" бе даден не от Ердоган, а от Вселенския патриарх

Списъкът с невероятните и потресаващи събития от 2020 г. бе попълнен с още едно. За това се погрижи Реджеп Тайип Ердоган, който реши отново да превърне православния християнски храм «Света София» в джамия, който вече беше служил като джамия след превземането на Константинопол от османците и бе превърнат в музей в светска Турция на Кемал Ататюрк.

По този начин Ердоган нанесе удар не само на целия християнски свят, особено на православния, но и на светската Турция на Ататюрк.

Превръщането на «Света София» от музей в джамия не предизвика голям шок, но никой не трябва да се съмнява, че това няма да мине без следа, тъй като събитията от този вид никога не протичат без сериозни и трайни последици, а понякога дори водят до катаклизми.

Eрдоган губи електорална подкрепа, поради което загуби местната власт в най-големите турски градове: Истанбул, Анкара и Измир. Той претърпя поражение в Сирия, провежда неясна политика спрямо съюзниците, както и към тези, които не са му съюзници.

Предизвикателството, хвърлено към Русия, е очевидно, въпреки че първоначалната реакция на Москва беше мирна.

Може би Ердоган се представя в ролята на султан Мехмед II Завоевателят, който завладява Православния Константинопол, или Сюлейман I Великолепни, при който Османската империя се разширява максимално.

СРБИН.инфо: Импулсът към гаврата със "Св. София" бе даден не от Ердоган, а от Вселенския патриарх

Православният свят и Русия на първо място трябва да се занимават не толкова със стореното от Турция, колкото с вътрешните пукнатини.

Става дума за процеса, на който бе даден импулс именно в Истанбул, но не от турските власти, а от Вселенския патриарх.

Ужасно е, че Вартоломей настоя за буквално насилственото решение на църковния въпрос в Украйна.

Дълбоките последици от това безспорно ще навредят на Руската православна църква.

В светлината на неотдавнашното събитие и хладната реакция на Константинополския патриарх на случващото се точно под носа му отношението му към Руската православна църква изглежда още по-зле.

Интересно е, че лидерът на т.нар. Православна църква на Украйна, създадена от сливането на двете разколнически течения, Епифаний Думенко не каза нито дума в защита на храма «Света София» и на православието в неговия предишен център.

Без съмнение ни очакват мащабни и драматични събития.

Дамаск и Варшава, Москва и Триполи, Белград и Бейрут са по-близо, отколкото изглеждат на пръв поглед. Събитията в Източна Европа, на Балканите, по крайбрежието на Черно море, в Анатолия и Източното Средиземноморие отново пулсират в един ритъм.

До какво ще доведе това, ще узнаем съвсем скоро.

Не се опитвайте да предскажете!

Петя Паликрушева

Източник: https://srbin.info/svet/sveta-sofija-i-novo-istocno-pitanje-od-stambola-do-kijeva/

Коментари:

Зареждане ...