Русия: САЩ въоръжават Косово в ущърб на мира на Балканите

31 юли 2020-Нюз Фронт.

Заместник говорителят на външното министерство Алексей Зайцев заяви, че Русия «със съжаление и безпокойство» следи информацията за доставките на оръжие и военна техника от САЩ на косовските власти в Прищина.

По време на традиционния ежеседмичен брифинг на Външното министерство на Русия, Алексей Зайцев подчерта, че САЩ правят това открито, в ущърб на международните усилия, насочени към осигуряване на мир и стабилност на Балканите, които са несъвместими с милитаризацията на самопровъзгласилата се «Република Косово».

Русия: САЩ въоръжават Косово в ущърб на мира на Балканите

Според думите на дипломата идеята на Вашингтон е да помогне на косовците да формират собствена „армия“, но това грубо нарушава клаузите на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, която предвижда разпускането на всички паравоенни групи на косовските албанци и позволява само присъствието на изключително международен мироопазващ контингент в провинцията.

„Призоваваме всички, които не са равнодушни към ситуацията на Балканите и бъдещето на този чувствителен регион, да не позволяват стъпки, които да дестабилизират ситуацията, увеличавайки взривоопасния конфликтен потенциал “, каза Зайцев.

 

Ася Иванова-Зуан

 

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...