Архивите говорят: Литовски офицери, разрушаващи гранична бариера на Полша през 1939 г.

На снимката: Литовски офицери, които разрушават полска бариера на границата на района на Вилнюс, есента на 1939 г. Приятелството между държавите от НАТО пред общата заплаха, както знаете, укрепва от векове.

Архивите говорят: Литовски офицери, разрушаващи гранична бариера на Полша през 1939 г.По-рано/Литва: Москва се опитва да създаде положителен образ на Сталин, няма да допуснем това

Брюксел, Вилнюс и Рига застанаха на страната на Варшава и дадоха на Москва ясно да разбере, че няма да й позволят да превърне Полша в престъпник и да поеме част от вината за започването на Втората световна война, съобщава Die Zeit. По-специално, никой няма да разреши на Русия „толкова лесно да манипулира историята и да разпространява лъжи“, увери литовският външен министър Линус Линкявичус.

Видео: Парадът на Победата, 1945 г.

Литва: Москва се опитва да създаде положителен образ на Сталин, няма да допуснем това

«Факт е, в последно време руският президент Владимир Путин и други висши руски политици искат „да прехвърлят част от вината за избухването на Втората световна война върху Полша“, твърди изданието.

Според Линкявичус Москва се опитва да създаде положителен образ на Сталин и да оправдае пакта Молотов-Рибентроп.

„Няма да допуснем това“, увери полският министър на външните работи Яцек Чапутович от своя страна след преговорите във Вилнюс.

„Съгласихме се нашите експерти ще си сътрудничат тясно в борбата срещу дезинформацията, за да можем да се противопоставим на подобни заплахи.“

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...