Подразделения на Сирийската арабска армия (САА) блокираха американски патрул в Сирия (видео)


Подразделения на Сирийската арабска армия (САА) блокираха американски патрул в провинция Ел-Хасаке.

Това съобщиха журналисти от мястото на събитието. Видеото е предоставено от журналисти от мястото на събитието.

Подразделения на Сирийската арабска армия (САА) блокираха американски патрул в Сирия (видео)

По-рано съобщихме:

Русия се стреми да замени САЩ като основна сила в Близкия изток, съобщава CNN. Според Майкъл Моран, политически анализатор на телевизионния канал, САЩ все още са в състояние да играят решаваща роля в региона, но не разполагат с политическата воля за това.

Майкъл Моран: В Сирия Съединените щати имат потенциал да нанасят удари и те до голяма степен ще запазят тази възможност, дори ако нямат войски там. Искам да кажа, че Съединените щати имат невероятен потенциал за удари на далечни разстояния; те могат да достигнат почти навсякъде. Но това не означава, че могат да повлияят в тези региони. Това е цялата същност на случващото се там през последните шест месеца.

Руснаците имат стратегическа цел: да покажат, че всъщност са най-важната сила в този регион. Това място бе заето от САЩ в продължение на много десетилетия. Но сега всичко се промени. Не че САЩ вече не са способни на това, факт е, че сегашната администрация няма политическата воля за това. И, честно казано, американското общество все по-малко се интересува от подобни ситуации по света. Това обстоятелство като цяло даде на руснаците и сирийците зелена светлина.

Водещ: Значи ще станем свидетели на пряк конфликт между Турция — съюзник на НАТО — от една страна, не само със Сирия, но и с Русия от друга?

Майкъл Моран: Не, Русия и Турция си сътрудничат по много начини. Сирийците и руснаците до голяма степен имат еднакви цели. Иранците и сирийците са, разбира се, съюзници. Някога турците и сирийците поддържаха тесни връзки. Всъщност Ердоган и Асад бяха на съвместна семейна ваканция преди войната в Сирия.

Сега те сериозно се скараха. Всъщност руснаците сега започнаха да отдалечават Турция от НАТО. Турция стана зависима от Русия по редица причини. Не само заради доставките на оръжие, което предизвика несъгласието на САЩ. Но също така във връзка с доставките на енергоносители, тъй като САЩ прекъснаха доставките на нефт от Иран за Турция, което представляваше важен източник на нефт за турците. И руснаците се намесиха. Така Турция се отдалечи от НАТО по много интересен начин.

От стратегическа гледна точка руснаците играят шах много добре, а САЩ, изглежда, изобщо не искат да играят.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...