България излезе на протест срещу превръщането на «Света София» в джамия

27 юли 2020-Нюз Фронт.

Неосманските амбиции на Ердоган и Турция показаха истинското си лице на целия свят. Кощунственото решение за превръщането на древния храм в джамия разбуни духовете в целия християнски свят.  Осъждане прозвуча от САЩ, Европа, Русия. Разбира се, България като страната дала писменност и приела православието 130 години преди Русия не може да остане настрана и реакцията на българския народ е от изключително значение, още повече като се вземи предвид, колко кръв е пролята на земята ни от османците, за да запазим езика и вярата си.

В тази връзка на 24 юли  в столицата се проведе протест срещу скандалното решение на Ердоган.

България излезе на протест срещу превръщането на "Света София" в джамия

Светият Синод у нас също се произнесе, че това не бива да се случва.

 

„Не мога да говоря за притеснение, но решението на турското държавно ръководство беше леден душ за цялото християнство. Живеем в 21-ви век. Това не е нова ера на толерантност, разбирателство. Това искат и хората, това заявяват и лидерите, но този акт не кореспондира с тези намерения. Когато се засегнат и религиозни чувства, историческа памет не може да бъде проблем на една страна. Това е световен проблем, това е символът на християнството„, каза Димитър Иванов от Сердикийски процес за защита на християнството за „България сутрин“.

 

Прилагаме текстта, който беше подписван от всички участници в протестта.

 

 

СЕРДИКИЙСКИ ПРОЦЕС ЗА ЗАЩИТА НА ХРИСТИЯНСТВОТО

 

     В началото на юли държавното ръководство на Република Турция взе решение да превърне отново катедралния храм Света София в действаща джамия.

Това дълбоко огорчи християнския свят. Не приемаме обяснението, че това е вътрешен проблем на Турция. За религиозните чувства, историческата памет и доброто няма граници.

През 311 година от новата ера Сердикийският едикт даде на християните равни права. Това се случи след неизброими жертви и страдание на първите християни.

Храмът Света София е символ на християнството и духовно сърце на Първата християнска империя в съвременната цивилизация.

Живеем в новата ера за човечеството.

Искаме спокойствие и разбирателство, а не напрежение и конфронтация.

Подобно решение противоречи на съвременния свят постигнат с толкова много жертви и страдания. Апелираме към всички православни християни, вярващите в другите християнски деноминации, другите религии и всички добронамерени хора да се противопоставят на този акт. Приветстваме и подкрепяме становището на Светия Синод от 21.07.2020 г. Призоваваме българските държавни власти и други духовни водачи да дадат достоен отпор в духа на българските земи и народ и вяра. Обръщаме се към всички държавни власти, духовни власти в християнския свят да сторят необходимото за преодоляване на този инцидент.

 

Нашето искане е едно — отмяна на това решение.

 

Нашето дело е право! Ние ще успеем!

 

 

24.07.2020 г.

гр. София

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...